Начало / Свят / Харуки Мураками използва песен на „Бийтълс” за заглавие на разказ

Харуки Мураками използва песен на „Бийтълс” за заглавие на разказ

Харуки Мураками взаимства идея от рок групата „Бийтълс”, за да озаглави свой разказ, съобщи „Гардиън”. Най-новото произведение на японския автор се казва „Drive My Car”, подобно на парчето от албума от 1965 г. на „Бийтълс” „Rubber Soul”. Разказът излезе в списанието „Bungeishunju” на 9 ноември. Очаква се скоро той да бъде преведен на английски език.

„Drive My Car” е първата песен от „Rubber Soul” – 6-ият студиен албум на „Бийтълс”. Писана е главно от Пол Макартни, но с помощта на Джон Ленън.

Това не е първият случай, в който Мураками чепри вдъхновение от популярния британски състав. Той го споменава и в романа си от 1987 г. „Норвежка гора”. Тогава турне на групата е посрещнато с протести от десни националисти в Англия. Именно тази книга прави японеца известен. Произведението е преведено и на български език.

Харуки Мураками е японски писател и преводач, роден през 1949 г. Вестник „Гардиън” го смята за един от най-големите съвременни романисти. Българският читател го познава от творбите му от трилогията „1Q84”, както и „Норвежка гора”, „Кафка на плажа”, „Страна на чудесата за непукисти и краят на света” и др.

Свързани заглавия
Новата книга на Мураками е тотален хит в Япония
Харуки Мураками изпрати лично послание на жителите на Бостън
Харуки Мураками: Светът, в който живеем, е антиутопия
Какво е любовта?

Книгите на Харуки Мураками тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …