На фокус
Начало / България / Ученик от Троян спечели конкурса „Веселин Ханчев”

Ученик от Троян спечели конкурса „Веселин Ханчев”

17-годишният ученик Стойчо Младенов от Троян е победителят на националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев, съобщи „Дарик”. Той получава бронзовата статуетка „Златното яйце“ и правото да му бъде отпечатана първата стихосбирка.

Победителят не успя да пристигне за церемонията по награждаването в петък вечерта. Председателят на тричленното жури Георги Господинов обаче призна, че са останали изненадани от завършеността на творбите му. Другите двама членове бяха Силвия Чолева и Яница Радева.

За наградата „Златното яйце“ в 30-то юбилейно издание на конкурса се бориха 56 автори от цялата страна. Бяха присъдени две втори награди – на Димитър Ганев и Златина Димитрова, и една трета -на Александър Димитров. Девет души бяха поощрени:  Дафин Козарев, Мартин Колев – Щуреца, Чая Колева, Богомил Господинов, Надежда Московска, Мартина Вичева, Зара Ранчева, Иван Белитков и Дамяна Димитрова (15), която беше най-младият отличен автор.

Поетическа среща с участниците и наградените ще се проведе на 15 ноември, петък, от 18 ч. в читалище „Бачо Киро“ в София.

Eто стихотворението на Стойчо Младенов, публикувано на сайта на конкурса:

***
видях как дядото
разхождаше кучето си
а старостта го дръпна –
искаше да го повали

житейският му опит
го задържа
здраво стъпил на земята
но вече не бе същият

прибра се (водейки на каишка
страха от смъртта)

и започна да се моли
Бог да го прибере
по-скоро по-скоро

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …