Начало / Свят / Експертизата показа, че Пабло Неруда не е бил убит

Експертизата показа, че Пабло Неруда не е бил убит

Носителят на Нобелова награда Пабло Неруда не е бил убит, показа експертизата на тленните му останки, които бяха ексхумирани през април. Според чилийските съдебни медици, които месеци наред правиха изследвания, той е починал от рак на простатата, съобщи „Шпигел”.

Ексхумацията беше извършена, след като съдът разреши разследването да се проведе наново заради съмнения за насилствена смърт. Резултатът  излиза дни преди президентските избори в Чили, които ще се проведат на 17 ноември, и 40 години след преврата срещу държавния глава Салвадор Алиенде. Новината със сигурност ще повлияе на изборните резултати.

Шофьорът на поета Мануел Арайя бе в дъното на разследването. Той твърдеше, че Неруда е умрял няколко дни след преврата в Чили през септември 1973 г., но не от естествена смърт, а в резултат на убийство заради това, че е бил противник на режима на Пиночет. Арайя подозираше, че му е инжектирана отрова. Съдът обаче е на мнение, че това не се е случило. Неруда е поредният опозиционер на диктатора, чиято смърт се разследва 40 години по-късно. Известно е, че неговата тайна полиция е избивала масово противниците му, като дългата й ръка ги е настигала дори зад граница.

Авторът получи Нобеловата награда за литература през 1971 г. Той бе известен поддръжник на Алиенде. След преврата той е имал намерение да избяга в Мексико. Арайя твърди, че самият Неруда му се е обадил от болницата и му е разказал как е бил инжектиран, докато спи. След смъртта на писателя той е отвлечен и затворен.

Сонетите на Неруда тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

130268233_3798893316827485_61556256010875713_o-1024x865 (1)

Мира Радева: Най-трудно е да разголиш душата си

С „Любовен роман“ известната социоложка показа, че зад публичния образ на успелите жени стоят нежни …