Начало / Свят / Сър Андрю Моушън: Без любопитство и въображение спираме да бъдем хора

Сър Андрю Моушън: Без любопитство и въображение спираме да бъдем хора

Британският писател сър Андрю Моушън е на мнение, че любопитството и въображението са едни от най-важните неща за човечеството. Авторът заяви, че се притеснява от факта, че децата биват принуждавани да научават наизуст информация за изпити, вместо да използват въображението си. А според него, без въображение човечеството „ще угасне”.

Моушън говори пред британския  „Телеграф”.във връзка с увеличаването на паричната премия на наградата „The Wellcome Book Prize”, на която той е председател на журито. Победителят ще получава вече 30 000 паунда, вместо 25 000. Тя се дава за произведения в сферата на медицината.

Андрю Моушън коментира:

 „Приемам много навътре начина, по който са учени децата днес. Няма съмнение по въпроса, че те се натоварват с тежкото бреме, което създават очакванията те да знаят дадена информация, вместо да бъдат окуражавани да използват въображението си. Това е много ограничаващо. Ако загубим своето детско възхищение и любопитство, нашето въображение, ние спираме да бъдем хора. Хората трябва да запазят способността си да се изненадват. Що се отнася до любопитството в медицината – без него сме за никъде. Всички щяха да умират млади и щяхме  да спрем да съществуваме като вид”.

Сър Андрю Моушън е английски поет, писател и биограф, роден през1952 г. Между 1999 и 2009 г., той беше Лауреат на поезията в Обединеното кралство. Носител е на наградите „Дилън Томас”, „Съмърсет Моъм” и др. През 2009 г. е рицар.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …