Начало / Любопитно / Книги, които всеки мъж трябва да прочете

Книги, които всеки мъж трябва да прочете

Има книги, които всеки мъж би трябвало да прочете. Кои обаче са те?  Мненията, публикувани от различни източници, в голямата си част се припокриват.Предлагаме ви събирателен списък от книги, изготвен на базата на задълбочени проучвания, който селектира задължителните заглавия за силния пол. Листата е публикувана в huffingtonpost.com.

„Кланица 5” от Кърт Вонегът. С няколко думи – извънземни отвличат войник, на име Били, направо от Световната война. Война + извънземни = перфектна мъжка книга.

„За кого бие камбаната” от Ърнест Хемингуей. Различни човешки съдби, странни обстоятелства, любов, омраза, отмъщение и един мъж, изправен пред лицето на смъртта.

„Параграф 22” от Джоузеф Хелър. История за човек, който опитва да запази разсъдъка си, по време на война.

„Война и мир” от Лев Толстой. Мъжкият избор за Толстой. Ако жените искат да четат този голям руски автор, да изберат „Ана Каренина”.

„The Naked and the Dead” от Норман Мейлър. Още една военна книга. Заслужава си да се отбележи, че авторът Мейлър веднъж вкарва кроше в лицето на Гор Видал.

„Братя Карамазови” от Фьодор Достоевски. Дискутира връзката между трима братя през годините. Основни теми са Бог, свободната воля и тленността. Само мъже са главни герои – значи трябва да е за мъже.

„Хамлет” от Уилям Шекспир. Всеки мъж иска да бъде Хамлет. Това е най-силният мъжки персонаж в творчеството на Шекспир.

Разкази от Джон Чийвър. Често в тях основна тематика е братството, което ги прави добър избор за мъжко четиво.

„Пътят” от Кормак Маккарти. Баща и син са в пост-апокалиптична изгубена земя, опитвайки да оцелеят. Няма какво повече да се каже.

„The Autobiography of Malcolm X” от Малкълм Екс. Има политика, расови дебати, секс, наркотици, затвор, религиозни дискусии. Няма как да е за жени.

„Американски пасторал” от Филип Рот. История за американски бизнесмен от еврейски произход, чийто живот е съсипан от социалните промени през 60-те години.

„Повелителят на мухите” от Уилям Голдинг. Група момчета остават на самотен остров. Веднага става ясно, че само най-силните ще оцелеят.

„CivilWarLand in Bad Decline” от Джордж Сондърс. В този сборник с разкази Сондърс предлага не само отлични антиутопични истории, но има и политически теми.

„Цялото кралско войнство” от Робърт Пен Уорън. Още една силна политическа книга с колоритни мъжки персонажи.

„Тропик на Рака” от Хенри Милър. Защото сексът е основното, за което мислят мъжете.

„Прекрасният нов свят” от Олдъс Хъксли. Обществото се пристрастява към удоволствието и повърхностните неща, като забравя кои са истинските ценности. Изключително актуална книга.

„Заеко, бягай” от Джон Ъпдайк. „Ако имаш куража да бъдеш себе си, останалите ще те оценят”, казва философски Ъпдайк.

„Lucky Jim” от Кингсли Еймис. Борбата на един мъж за благополучие. По пътя го разсейва красива жена.

Портретът на Дориан Грей” от Оскар Уайлд. Тук един красив мъж забогатява и омайва всички жени. Красотата и суетата са основни теми. Уайлд обаче напомня, че никой не бива да забравя кой е всъщност.

„Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън. Приключения и пирати, битки до смърт. Страхотна книга за мъжката аудитория.

„Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен. Епична история за момче, което се превръща в мъж.

„Дивото зове” от Джек Лондон. Главният герой е куче, на име Бък. То е откраднато от любвеобилния си стопанин и става впрегатно куче. Бък, разбира се, е алфа и става лидер. Състезание, конкуренция, борба за оцеляване – все теми, присъщи за мъже.

„Дон Кихот” от Мигел де Сервантес. Един романтик, който е малко луд, решава да съживи кавалерството и класическите мъжки ценности.

„Hell’s Angels” от ХънтърТомпсън. Описан е живота на прословута рокерска банда. Персонажите влизат в свят, от който повечето от нас биха избягали без да се замислят.

„Master and Commander” от Патрик О’Брайън. Исторически роман, развиващ се по време на Наполеон. Всеки мъж иска да бъде мореплавател. Има и страхотен филм с участието на Ръсел Кроу.

„Heart of Darkness” от Джоузеф Конрад. Само мъжете са готови да тръгнат да покоряват джунглата с цел колониализъм.

„Americana” от Дон ДеЛило. Един нарцис решава да се пребори със страданието след раздялата с красива блондинка. Той се отказва от шикозния си живот и тръгва на пътешествие.

 „Бродягите на дхарма” от Джак Керуак. Автобиографична история като повечето на Керуак. Основни теми са каране на колело, планинарство, пътуване на автостоп, джаз клубове, партита с много алкохол.
„Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” от Робърт Пърсиг. Още една история за пътешествие. Жените не карат мотоциклети, значи книгата е за мъже.

„Одисей” от Джеймс Джойс. Първо, това е прекалено сложна книга, за да бъде разбрана от жените. Второ – има бордей. Очевидно е само за мъжките очи.

„Blood Meridian” от Кормак Маккарти. Момче, склонно към насилие, бяга от къщи. Следват доста убийства. Определено книга, подходяща за мъже.

„Моби Дик” от Херман Мелвил. Епос за един капитан, обсебен от идеята на убие известния бял кит. Обсебването обаче е метафора за нещо тотално различно. Прочетете книгата, за да разберете за какво става въпрос.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …

12 Коментари

  1. Изречението „Първо, това е прекалено сложна книга, за да бъде разбрана от жените.“ е доста сексистко и обидно. Ако обичете, преформулирайте идеята си.

    С цел да отговоря във Вашия стил, ще Ви кажа, че понастоящем мъжете в по-голяма си част са доста по-глупави от жените, така че за жените няма сложни книги; за мъжете има сложни книги, сложни ситуации, сложни работи и тн.

    • Само си пишете измислени класации, за да могат да се продават книгите. А конкретно, който е съставил тази, се съмнявам да е прочел някоя от тези книги…Аз лично съм чела някои от тях, не знаех, че има мъжи и женски книги….но жалко, мислех ви за сериозен сайт

    • Мария, каза им го! Абсолютно сексистко и крайно обидно изказване, за което ако имах времето да се занимавам, щях да ги съдя! Съвсем сериозно говоря!

      • Малка грешка, може би поради афект :) Този отговори беше за коментара на Мария по-горе.

  2. Йоана_Гацова

    „Основни познания за защита и превенция на рак на простатата“, уважаеми. Всичко друго няма значение дали мъж или жена го чете.
    PS. Huffington е като цяло добър, но доста обширен сайт, и явно и там могат да се публикуват такива заглавия… Подбирайте по-внимателно материалите, от които копирате.

  3. Кристина

    Чакаме такава статия и за жените :)

  4. патрицио

    Кристина, ползвай търсачката

  5. Хм…честно казано съм леко притеснена…Почти всички книги в този списък съм ги чела. Ще ми се да попитам – това мъж ли ме прави?

    • Не, Олга! Това не те прави мъж, а показва, че си един интелигентен и буден ЧОВЕК !! Умопомрачително идиотските умозаключения в края на всяко резюме, че щом еди какво си, значи книгата е за мъже.. (мярнах и това, че жените не карали мотори ?!?!?!?!), направо ме втрещиха! Не знам кой е писал тази нелепа статия, но наистина е крайно сексистка, както някой каза по-долу! Момичета, не се връзвайте на тия просташки статии и правете, четете и живейте както ви харесва, а не защото някой си дебил решил да определя и да разделя хората на мъже и жени, когато това не е уместно и е дори престъпно!

  6. Мариела

    Това американска класацийка ли е?Звучи неграмотно,повърхностно и сексистки,което ме кара да мисля че е дело на „свръхинтелигентните братя американци“. Надявам се някой да направи един наистина добър списък от книги които всеки средно интелигентен мъж би трябвало да прочете,защото от тази изводът е че мъжете трябва да четат само книги за война,убийства и секс.Е поне чичко Фройд би се зарадвал на тезата :)

  7. За разлика от други – хубав подбор
    Липсва обаче Лолита-която е задължителна и също прекалено сложна за жени …

  8. Все тая

    Тия книги значи, били за мъже. Добър опит, но като гледам колко много жени са коментирали, ми става ясно, че сте литературно – АНТИрекламна агенция. Добре се справяте с отблъскването на собствените читатели, а предлагате и услуги в тази област. Пълна забава :)