Начало / Любопитно / Преобразяване (рево)

Преобразяване (рево)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Представете си, че трябва да дадете отговор на най-трудния въпрос в живота си, че сте изправени  пред  избор между  две взаимноизключващи се възможности, че е време да тръгвате, а на сте готови. Какво правите?

„Кирил и Хипатия” помага в търсенето на посока. Не защото е роман, писан от свещеник – отец Николай Петков от шуменското  Дивдядово, или не само заради това. Четем обигран литературен стилист,  виждаме ерудиран млад човек, и се доверяваме на опитен пътешественик.

Две исторически фигури от V в. – философката Хипатия и св. Кирил Александрийски диалогизират в нашенската версия на „По пътя” (Керуак)  и „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” (Робърт Пърсиг). В съвремието авторът проектира образите им върху една американка неоплатонист и нейният водач – български свещеник. Заедно с тях предприемаме зашеметяващо пътуване из родните и световни съкровищници на духа. То учи, изпитва ни в драматични моменти, хвърля светлина върху фундаментални  теологични и философски концепции, извисява ни ако сме в ниското и ни смирява пред всяка илюзорна висота. Жанрово книгата гледа в посока, която си изберем – от битнически роман до агиографско  житие. И упътва натам, където човек търсещ Бога дори не си и помисля, че може  да стигне.

„Кирил и Хипатия” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …