Начало / Свят / Френското правителство обвинява „Амазон” в дъмпинг

Френското правителство обвинява „Амазон” в дъмпинг

Американското правителство осъди „Епъл”, след като доказа, че компанията нелегално е договаряла по-високи цени на книгите. Във Франция се случва точно обратното. Правителството обвинява „Амазон”, че разпространява книги на прекалено ниски цени, което убива малките независими книжарници в страната, съобщава npr.org.

Във Франция има закон от 1981 г., който задължава книгите да бъдат продавани навсякъде на една и съща цена, като може да се постави намаление от не повече от 5%. Френският отдел на „Амазон” предлага 5% намаление, плюс безплатна доставка. Това действие е окачествено от правителството като дъмпинг. През миналата година „Амазон” са изхарчили 2,8 милиарда долара за доставки, осигурявайки си конкурентно предимство.

Жан-Пол Колет отваря книжарницата си „La Boucherie” преди 17 години в квартал в Париж. Той казва, че именно законът от 1981 г. поддържа книжарници като неговата живи.

„Този закон във Франция спасява книжарниците. Ако утре големите вериги започнат да продават книги с 30% намаление, както в САЩ, ние сме свършени”, казва той.

Париж е известен с многото и уникални по рода си малки книжарници. Те са около 300. Лин Коен-Солал, която отговаря за независимата търговия в града, твърди, че градските власти правят всичко възможно да ги опазят. Както парижани, така и туристите им се възхищават и държат на тях. Коен-Солал казва:

„Опитваме се да запазим нашата идентичност. В противен случай книжарниците ще станат еднакви в Париж, Лондон, Ню Йорк, Ню Делхи, навсякъде”.

Електронните книги са по-непопулярни във Франция. Те заемат 2% от бизнеса в сравнение в САЩ  – 6%. Искът за забрана на „Амазон” да подбиват цените все още не е приет като закон. Той трябва да мине първо през парламента. Според „Амазон”, ако бъде приет, законът ще бъде в ущърб както на онлайн клиентите, така и на малките издателства, които разчитат на онлайн продажби.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

goods_434389_sub18

Дневният ред на известните писатели

Часовете им за писане са истински ритуал Авторите на книги са хора, които ценят времето, …