Начало / България / Желю Желев подготвя книга за прехода в България

Желю Желев подготвя книга за прехода в България

„Най-големият мит за българския преход, който се върти близо 25 години, е митът за разрухата”, заяви президентът Желю Желев в интервю за предаването „Н3Dеля X3″ по БНТ. За да разбули мита, че демократите са виновни за разрухата на целия стопански живот в България, той се заел да пише книгата „Митове и легенди за българския преход“, уточнява в. „Сега”.

По думите му най-точно за разрухата е писал Тодор Живков. На пленума, на който го свалят, на 10 ноември в своето заключително слово Живков казва: „Изчерпа се този модел на социализма. Сега нищо не става, краде се, руши се и завършва, като повтаря 5 пъти – руши се. И няма сила, която да спре това“. Желев посочи, че и демократите носят вина за прехода, особено начинът, по който Костов е направил масираната приватизация.

За сегашния парламент Желев изрази мнение, че е рожба на едни избори, които останаха много съмнителни, с огромни междупартийни обвинения и търсене на решение от съда. Според него това кара хората да мислят, че има далавери от двете страни и затова самият парламент няма никакъв авторитет.

Според Желев свободата на медиите днес е много нащърбена. „Свободия има за олигарсите, тези, които обикновени са критикувани, са бедни“, допълни той.
За носталгията по социализма Желев посочи, че хората са достатъчно интелигентни и разбират, че без Европа не можем. „Със Съветския съюз вече бяхме – видяхме докъде я докарахме. Бившите съветски републики избягаха от Москва, а ние се натискаме като улави“, допълни президентът Желю Желев.

Книги от Желю Желев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …