Начало / Автори / 11 интересни факта за Роалд Дал

11 интересни факта за Роалд Дал

Роалд Дал е един от най-обичаните детски автори. Написал е редица класически истории като „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Моят чичо Осуалд”, „Разкази с неочакван край”, „Матилда” и др. Тези и други негови книги са преведени на български език. „Невероятното лекарство на Джордж“ излезе преди месец на книжния пазар. Сайтът mentalfloss.com ни представя интересни факти за големия писател.

1. Писането никога не е бил най-добрия предмет за Дал. „Никога не съм срещал човек, който да пише думи тотално противоположни на тези, които трябва да бъдат написани”, пише негов учител в доклад.

2. Измислянето на нови думи е една от най-големите му сили. За написването на „ГДВ” измисля 238 нови думи.

3. Първата му професия е пилот. Бил е част от военновъздушните сили на Великобритания по време на Втората световна война. Катастрофа над Александрия, Египет, го вдъхновява да започне да пише.

4. Бил е и шпионин. В един момент е докладвал на МИ6 – заедно с Ян Флеминг и Дейвид Огилви

5. Първата му публикувана творба излиза инцидентно. При него идва писателя и журналист К. С. Форстър. Той го моли, докато още се възстановява от самолетната катастрофа над Египет, да напише няколко бележки за опита си от войната. Когато Форстър получава текста не променя и дума. На 1 август 1942 г. с излизането на „A Piece of Cake” Дал става известен писател.

6. Първата му детска книга също е вдъхновена от военновъздушните сили. Казва се „The Gremlins” и е за злобни същества, които летят със самолети.

7. Писал е и за „Плейбой”. Дал е писал за много списания с различна насоченост, включително „Плейбой”. На теми като размяна на жени, промискуитет, самоубийство и изневяра.

8. Адаптиран е от Куентин Тарантино. Филмът „Четири стаи” е базиран на неговата серия разкази „Man from the South”.

9. Опитът на Дал да стане сценарист не е успешен. Човек с такъв талант трябва лесно да пише и сценарий. Не се оказва така обаче. Дал опитва да адаптира „Chitty Chitty Bang Bang” и „You Only Live Once” от Ян Флеминг, както и неговата „Чарли и шоколадовата фабрика”. Всичките сценарии са отхвърлени.

10. Дал е допринесъл в сферата на неврохирургията. Количката на 4-месечния му син е блъсната от кола в Ню Йорк. Писателят следи от близо лечението на своето дете. Той се свързва с изобретателя на играчки Стенли Уейд. Дал, заедно с Уейд и хирурга Кенет Тил създават клапана Уейд-Дал-Тил, който помага при лечението.

 11. Дал запазва чувството си за хумор и в последните си мигове. Умира на 74 години от болест на кръвта, наподобяваща левкимия. По негово желание е погребан със следните предмети – щеки за снукър, шоколад, бутилка вино Бургунди, моливи „HB” и електрически трион.

Книги от Роалд Дал тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …