Начало / Свят / Печатни срещу електронни книги – важно е четенето, а не формата

Печатни срещу електронни книги – важно е четенето, а не формата

Дискусията печатни срещу електронни книги винаги е актуална. Сайтът ebookfriendly.com ни представя инфографика, изготвена от блогърката Сюзан Хайм от susanheimonwriting.com, на база данни от „Coupon Audit”. Тя набляга на факта, че трябва да се стимулира четенето на книги, независимо в какъв формат. Все пак не може да се отрече, че е-книгите набират все повече скорост.

Според графиката през 2013 г. вече 1 от всеки 5 американци има четец. Очаква се броят на притежателите да се удвои през следващата година. Тази година продажбите на е-книги са се увеличили с цели 140%.

Идва въпросът – изместват ли дигиталните издания печатните? Според данните един на десет човека с четци изоставят напълно печатните произведения. Хората, които нямат четци, четат средно по 15 книги на година. Тези, които имат – 24 и в двата формата.
88% от четящите е-книги четат и печатни. Важно е четенето, а не формата.

9% от изследваните са на мнение, че електронните книги  са по-добри за четене с деца. 88% обаче четат на малките от хартиените книги.
Докато 25% от хората под 30 години използват четци, 60% от тези между 19 и 29 все още посещават библиотеки. Това е доказателство, че дигиталните копия не вредят на библиотеките.

През последната година 17% от американците са прочели е-книга. 11% са слушали аудио книга. 72% са чели книга във физически формат. Все пак електронна или печатна, няма значение. Важно е книгата да е добра.

Инфографиката тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …