Начало / България / 80-годишният юбилей на Евтим Евтимов ще бъде отбелязан в НДК

80-годишният юбилей на Евтим Евтимов ще бъде отбелязан в НДК

На 30 октомври (сряда) в зала 7 на НДК в София ще се съберат приятели, колеги по перо и почитатели на Евтим Евтимов, за да отбележат 80-годишнината му, съобщи издателство „Персей“ . Ще прозвучат 8 знакови стихотворения, както и най-новата песен, създадена от Тончо Русев и в изпълнение на Веселин Маринов, по култовото стихотворение на поета „Отец Паисий обикаля още”.

Във връзка с юбилея е издаването на най-новата книга на Евтим Евтимов – „Разрушаване на паметника” ( „Персей”). Тя е калейдоскопичен автобиографичен разказ, изпъстрен както с размисли за миналото, така и със забавни случки, някои от които звучат като вицове и анекдоти, но са истински, с най-ярките личности в историята и културата ни – Тодор Живков, Младен Исаев, Георги Джагаров, Веселин Андреев…

Книгата е включена в Столична програма „Култура” на Столична община като част от проявите по повод кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

„Разрушаване на паметника” е 49-ата книга в библиографията на поета. През последните години издателство „Захарий Стоянов” издава многотомник на писателя, а издателска къща „Персей” издаде „За това ли беше всичко” („роман от чекмеджето”, писан по времето след уволняването на Евтим Евтимов от поста главен редактор на вестник „Литературен фронт” по личното разпореждане на Тодор Живков заради статиите за обгазяването на Русе и препечатването на руски материали за преустройството), както и „Ти си любовта” (с най-хубавите любовни стихове и песни на поета), „Отец Паисий обикаля още” (с най-хубавите му нелюбовни, граждански стихове), „Младо вино” (стихове, вдъхновени от връзката му с Романьола Мирославова, неговата съпруга) и „Ако ти си отидеш за миг” (история на забранената му любов с Петя Йорданова, разказана в стихове и писма).

Книги от Евтим Евтимов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …