Начало / Автори / 5 факта за Морис Сендак, които не знаете

5 факта за Морис Сендак, които не знаете

Морис Сендак е известен и много обичан детски писател и илюстратор. Той е популярен най-вече с класиката си „Където бродят дивите неща”. Сендак напусна този свят миналата година. Представяме ви 5 по-малко известни факта за него, публикувани в huffingtonpost.com.

1. Сендак се влюбил в шоуто на Стивън Колбер. Той никога не бил чувал за Колбер (бивш кандидат за президент на САЩ) преди. Сендак обаче толкова се забавлявал като гост на шоуто му, че поискал редовно да взима участие. Здравето му обаче не позволява това да се осъществи.

2. Сендак е бил брилянтен художник. Когато обаче започнал кариера като такъв през 40-те и 50-те години на ХХ век, абстрактното изкуство не било доходоносно. Затова решил да рисува разпознаваеми хора и предмети. В крайна сметка станал илюстратор на детски книги, за да си осигури доходи.

3. Сендак бил запален колекционер. Особено обсебен бил от Херман Мелвил, Уилям Блейк и Моцарт. Притежавал копие от нулевата серия на „Моби Дик”, подписано от Мелвил, както и много редки гравюри на Блейк.

4. Сендак събрал втората най-голяма колекция за героя Мики Маус в света. Всичките му предмети обаче били от преди 1940 г., когато образът на Мики е променен. Новият му вид изобщо не се харесва на Сендак.

5. Сендак бил герой и за хомосексуалистите. През 90-те години на миналия век, когато вече славата му била залязла, Сендак бил на литературно събитие, на което представял книгата си „Pierre”. Тогава голяма тълпа от хомосексуалисти се изправили на крака и го дарили с бурни аплодисменти.

Морис Сендак е американски писател и илюстратор, роден през1928 г. Автор е на 17 книги. Носител е на множество отличия, сред които медала „Ханс Кристиян Андерсен“ за илюстрации от 1970 г. и приза „Laura Ingalls Wilder”. Негова е крилатата фраза: „Трябва да има нещо повече в живота, от това да имаш всичко”. Умира 2012 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …