Начало / Свят / Малала Юсафзаи: Заменете оръжията с писалки, танковете с книги, войниците с учители

Малала Юсафзаи: Заменете оръжията с писалки, танковете с книги, войниците с учители

Малала Юсафзаи, която оцеля след покушение на талибаните в Афганистан, призова раздираните от конфликти страни да заменят оръжията с химикалки, съобщи британският „Телеграф”. Тя получи аплодисменти за своята реч на представянето на мемоарите си „I Am Malala” на известния лондонски площад „Southbank Centre”.

Преди около година талибани откриха огън по училищния автобус, в който тя се возила. Ранена е тежко, но е спасена и се мести в Обединеното кралство със семейството й. Причината за покушението е участието й в  организирането на кампании от за подобряване на образователната система в страната.
На представянето тя заяви:

„Не си силен, ако имаш оръжие, защото с него можеш само да убиваш. Силен си, когато имаш книга, когато имаш писалка, защото така можеш да спасяваш животи и това е промяната, от която обществото се нуждае. Когато забраниха на момичетата да се образоват, аз разбрах, че тези терористи се страхуват от образованието. Страх ги е, че жената може да получи власт. Трябва да променим идеологията, да обясним на хората къде е истинската власт – в образованието”.

Относно конфликтни страни като Сирия и Афганистан, тя призова:

„Заменете оръжията с писалки, танковете с книги, войниците с учители”.

В момента Малала Юсафзаи живее със семейството си в Бирмингам. Скоро беше избрана за една от 100-те най-влиятелни личности в цял свят. Мечтае да учи в университетите „Оксфорд” или „Кеймбридж”.

Свързани заглавия

Малала Юсафзаис покана за прием от Елизабет II
Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство
Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …