Начало / Автори / Елинор Катън: Сякаш ме удари бяла стена

Елинор Катън: Сякаш ме удари бяла стена

Елинор Катън, която спечели „Букър”, заяви, че е била изключително шокирана, когато името й е било обявено като победител в тазгодишното издание на престижния приз, съобщи „Гардиън”. Катън сравни чувството със сблъсък с бяла стена.

„Сякаш ме удари бяла стена. Тръгнах към подиума с пресъхнала уста и треперещи колене. Спомням си, че си бях написала някаква бележка,  затова какво да кажа, ако ме изберат, но тя се загуби из чантата ми. Скоро си купих нова чанта, защото старата не можеше да побере книгата ми”, сподели тя.

Нейният роман „The Luminaries” е най-дългият, печелил отличието досега – 832 страници.

Катън добави: „Любопитно нещо е писането на роман. Не го виждаш в завършен вариант преди да бъде вече публикуван. Към края вече започвах да се усещам, че ми отне доста време да напиша тази книга. Оказа се наистина дълга. Благодарна съм на журито, че не се повлия от възрастта ми. За мен е чест и съм горда, че живея в свят, в който биографията на човек не е пречка пред неговите постижения”.

Катън стана най-младата победителка, на 28 години. Тя подобри рекорда на Бен Окри, който триумфира през 1991 г. на 32 години с „The Famished Road”.

Свързани заглавия
28-годишната Елинор Катън взе „Букър” с роман от 800 страници

 

Фото: themanbookerprize.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …