Начало / България / „Мълчанието на агнетата“ отново на книжния пазар

„Мълчанието на агнетата“ отново на книжния пазар

Двадесет и пет години след първото издание на един от най-обсебващите психотрилъри за всички времена, българската публика ще се срещне отново с героите на Томас Харис – „Мълчанието на агнетата“ излиза на 21 октомври в превод на Жечка Георгиева, съобщиха от издателство „Колибри”.

Подобно на „Червения дракон“, която предхожда тази книга и разгръща образите на специалния агент Джак Крофорд и психиатъра-канибал доктор Лектър за пръв път, „Мълчанието на агнетата“ въвежда читателя в дебрите на професионално криминално разследване. Храбрата, самодисциплинирана стажантка от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Името му е Ханибал Лектър– бивш психиатър и настоящ сериен убиец с необичайни вкусове и подчертан интерес към мрачните кътчета на човешката психика.

Томас Харис печели световна популярност през 1975 г., когато публикува дебютния си роман. И петте заглавия от серията за Ханибал имат успешни екранизации, но „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на гениалния злодей, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991 г. Смразяващият шедьовър на Харис доминира пазара на трилъри с остроумието, ерудицията и финеса, с който е изваян превърналият се в нарицателно доктор Лектър. Неслучайно още с появата си през 1988 г. „Мълчанието на агнетата“ оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в безспорен еталон за жанра.

Свързани заглавия
„Мълчанието на агнетата“, „Червеният дракон“ и „Ханибал“ на Томас Харис ще бъдат преиздадени
Томас Харис разкри кой е прототипът на Ханибал Лектър
Историята на Ханибал Лектър отново на екран

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …