Начало / Свят / Томас Харис разкри кой е прототипът на Ханибал Лектър

Томас Харис разкри кой е прототипът на Ханибал Лектър

Томас Харис разкри кой е прототипът на известния му персонаж – канибалът Ханибал Лектър, съобщи walesonline.co.uk. Писателят говори по повод 25-годишнината от публикуването на най-известния му роман от поредицата „Мълчанието на агнетата”. Отказвайки да разкрие истинското име на въпросния човек, Харис го нарече „д-р Салазар”. Литературният герой на Харис става популярен и заради убедителната актьорска игра на Антъни Хопкинс.

73-годишният автор бил журналист за списанието „Argosy” през 60-те години. Тогава на 23, той бил изпратен да интервюира затворник в затвора „Nuevo Leon State Prison” в Монтерей, Мексико. Става въпрос за Дайкс Симънс, който бил осъден на смърт заради 3 убийства, които бил извършил. По-рано Симънс се опитал да избяга от затвора, но бил прострелян от надзирател.Тогава бил спасен от способен лекар в затвора. Харис разговарял с доктора за случая, но разговора станал мрачен и потискащ, акцентиращ върху травмите от детството, които са мотивирали Симънс да стане убиец. Впоследствие управителят на затвора казал на Харис, че докторът „е луд, убиец, и никога няма да напусне затвора”. Също така, като хирург „можел да побере жертвата си в изненадващо малка кутия”. Той обаче не бил зъл с нуждаещите се и служил като затворнически лекар. Според Харис въпросният лекар е лежал 20 години в затвора, след което бил освободен и започнал да практикува в най-бедния район в Монтерей. Не се знае дали е имал жертви след напускането на затвора. Харис отказа да разкрие истинското му име. „Оставям го намира”, коментира писателят.

Томас Харис е публикувал 4 книги за култовия канибал – „Червения дракон”, „Мълчанието на агнетата”, „Ханибал Лектър” и „Ханибал Лектър: Зараждането на злото”. Творбите са публикувани в периода 1981-2005 г. Преведени са на български, на са с изчерпан тираж.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …