Начало / Свят / Почина Оскар Ихуелос – първият кубински писател, носител на „Пулицър”

Почина Оскар Ихуелос – първият кубински писател, носител на „Пулицър”

Почина Оскар Ихуелос, съобщи „Гардиън”. Той беше носител на „Пулицър” за белетристика за 1990 г. Ихуелос е починал на 62-годишна възраст тази събота. Той е колабирал на тенис корт в Ню Йорк, каза неговата съпруга Лори Мари Карлсън.

Ихуелос е известен най-вече с творбата си „The Mambo Kings Play Songs of Love”. Тя е го прави първия испаноговорящ писател, носител на „Пулицър”. Роден е  през 1951 г. в Ню Йорк в семейство на кубински имигранти. Творчеството му е на основата на проблемите на имигрантите при адаптирането и в непозна култура.

Започва писателската си кариера през 1983 г. с романа „Our House in the Last World”. След това излиза „The Mambo Kings Play Songs of Love”. Тази книга разказва за братя кубински музиканти, решили да опитат късмета си в Манхатън. Действието се развива през 50-те години на миналия век. Произведението е адаптирано и на големия екран, като играят Антонио Бандерас и Арманд Асанте.

Следват творбите „The Fourteen Sisters of Emilio Montez O’Brien” (1993 г.) и „Mr Ives’ Christmas” (1995 г.). През 2011 г. Ихуелос публикува своите мемоари „Thoughts Without Cigarettes”. Там той споделя за хората и местата, повлияли неговия живот и стила му на писане.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …