Начало / Свят / Светлана Алексеевич е носител на наградата за мир на германските книжари

Светлана Алексеевич е носител на наградата за мир на германските книжари

Светлана Алексеевич е носителят на наградата за мир на германските книжари, която се дава по традиция на Франкфуртския панаир на книгата. Тя ще бъде връчена днес преди закриването на панаира. Алексеевич ще получи и 25 хил. евро. Писателката беше и сред фаворитите тази година за Нобелова награда за литература, но комисията я присъди на канадката Алис Мънро.

Светлана Алексеевич пише за Чернобил, за афганистанската война и за разпада на Съветския съюз.  Известна е с романите си „У войны не женское лицо” (1985),”Цинковые мальчики” (1991),”Зачарованные смертью” (1993),  „Чернобыльская молитва” (1990),  „Последние свидетели. Соло для детского голоса” (2004) и „Время сэконд хэнд” (2013). В родината й Беларус книгите й за забранени, откакто на власт е авторитарният режим на Лукашенко.

Родена е на 31 май 1948 г. в Украйна. Баща й е белорус, а майка й украинка. След като завършва средното си образование, работи като възпитател, учител по история и немски език. Писала е за вестник  „Прыпяцкая праўда”.  През 1972 г. завършва факултета по журналистика и започва работа във вестник „Маяке коммунизма”. През 1983 г. е приета в Съюза на писателите на СССР. От началото на 2000 г. живее в Италия, Франция и Германия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …