Начало / Свят / Английската кралица се страхува, че децата изоставят книгите

Английската кралица се страхува, че децата изоставят книгите

Английската кралица се страхува, че децата все повече изоставят книгите за сметката на новите технологии, съобщи „Гардиън”. Елизабет II споделила своите тревоги с писателката Джоан Харис, автор на бестселъра „Шоколад”. Харис получи Ордена на британската империя „MBE” за заслуги към литературата. Тя получи признанието на церемония в Бъкингамския дворец.

На церемонията писателката сподели, че кралицата я попитала какво мисли за е-книгите и компютърните игри. Тя казала още, че се притеснявала, че децата отделят повече внимание на тях, вместо на четенето.

Страховете на кралицата изглеждат навременни след излизането на резултатите от ново проучване, проведено от „National Literacy Trust”. То показва, че децата прекарват все по-малко време в четене. В свободното си време 56,2% от децата в Обединеното кралство предпочитат да гледат телевизия, вместо да четат книги. Що се отнася до четива извън учебната програма 68,4% от децата са споделили, че четат смс-и, а 52,3% – уебсайтове. 41% четат художествена литература и извън училище, 31,1% отделят време за нехудожествени произведения, а  11,9% четат е-книги.

Книги от Джоан Харис тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …