Начало / Свят / Английската кралица се страхува, че децата изоставят книгите

Английската кралица се страхува, че децата изоставят книгите

Английската кралица се страхува, че децата все повече изоставят книгите за сметката на новите технологии, съобщи „Гардиън”. Елизабет II споделила своите тревоги с писателката Джоан Харис, автор на бестселъра „Шоколад”. Харис получи Ордена на британската империя „MBE” за заслуги към литературата. Тя получи признанието на церемония в Бъкингамския дворец.

На церемонията писателката сподели, че кралицата я попитала какво мисли за е-книгите и компютърните игри. Тя казала още, че се притеснявала, че децата отделят повече внимание на тях, вместо на четенето.

Страховете на кралицата изглеждат навременни след излизането на резултатите от ново проучване, проведено от „National Literacy Trust”. То показва, че децата прекарват все по-малко време в четене. В свободното си време 56,2% от децата в Обединеното кралство предпочитат да гледат телевизия, вместо да четат книги. Що се отнася до четива извън учебната програма 68,4% от децата са споделили, че четат смс-и, а 52,3% – уебсайтове. 41% четат художествена литература и извън училище, 31,1% отделят време за нехудожествени произведения, а  11,9% четат е-книги.

Книги от Джоан Харис тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …