На фокус
Начало / Свят / Ирина Халип спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Ирина Халип спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Журналистката Ирина Халип получи приза „PEN/Pinter” за „писател на куража”, съобщи „Гардиън”. Халип е осъдена заради разследване на режима на Александър Лукашенко в Беларус. Тя пише за руския вестник „Новая газета”, който е известен с критиката си към правителството.

Наградата „PEN/Pinter” се дава на двама писатели всяка година – за британец или живеещ и работещ във Великобритания, както и за „писател на куража”. Тяхната дейност трябва да бъде в духа на драматурга, поет и нобелов лауреат Харолд Пинтър. През август отличието получи Том Стопард. Именно той връчи приза на Халип, в понеделник – когато се навършиха 7 години от убийството на Анна Политковская.

„Трябва да започна моята кратка реч с името на Анна Политковская. На този ден преди 7 години тя беше убита. Тя беше смела журналистка и моя колежка. Тя е моят пример, тя е професионалистът, който искам да бъда”, сподели Ирина Халип.

Ирина Халип е беларуска журналистка, родена през 1967 г. Заради своята дейност тя е репресирана от КГБ, както и от белоруските власти нееднократно. През 2011 г. получи 2-годишна присъда заради ролята си в протестите след президентските избори през 2010 г. Ако се върне в родината си, Халип трябва да влезе в затвора, за да излежи присъдата си.

Фото: iwmf.org

Свързани заглавия
Том Стопард спечели наградата „PEN/Pinter Prize”
Сирийска писателка спечели наградата „PEN/Pinter” за „писател на куража”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uni

Списъкът на Шиндлер – още жертви и прекършени съдби

Книгата излиза преди 41 години и се превръща във феномен Бестселърът, който се превърна успешно …