Начало / България / Свежа Дачева представя „Приказки” на Огуст Стриндберг в „Хеликон-Русе”

Свежа Дачева представя „Приказки” на Огуст Стриндберг в „Хеликон-Русе”

„Приказки” на известния шведски драматург Огуст Стриндберг ще бъдат представени в „Хеликон-Русе” на 10 октомври, четвъртък, от 18,30 ч. Специален гост на премиерата ще бъде преводачката на книгата Свежа Дачева – Филипова. „Приказки” на Огуст Стриндберг е издание на „Авангард принт”.

На българската аудитория Стриндберг е познат предимно като драматург. Личността и творчеството му и до днес пораждат остри спорове. Благодарение на изящния превод на Свежа Дачева, настоящето издание дава възможност на българския читател за пръв път да се докосне до неговите приказки.

Свежа Дачева е поет, преводач, преподавател и художник. Родена е в Нови Пазар. От 1983 г. живее със семейството си в Истанбул  и Рим, а в 1988 г. се установява в Стрьомстад, Швеция, където живее и досега. От 1994 г. е аспирант в Института за славянски езици в Гьотеборг, а през 2001 г. защитава докторска степен в департамента „История на културата“  в Нов български университет. Занимава се с научна работа в областта на фолклористиката,  етнологията и социологията. Авторка е на 7 поетични книги, сред които „Додето с тръбен вик отвърна“, „Черни диаманти“, „Писмо от птичи   стъпки“,  „Сенки от друго измерение“, „Трева между паважа“,   „В очакване на чужденеца“ и „Случаен пътник“. Нейно дело е и единственият „Шведско-български и българско-шведски речник”.

Фото: grada.bg

„Приказки” на Огуст Стриндберг тук


Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …