Начало / България / Свежа Дачева представя „Приказки” на Огуст Стриндберг в „Хеликон-Русе”

Свежа Дачева представя „Приказки” на Огуст Стриндберг в „Хеликон-Русе”

„Приказки” на известния шведски драматург Огуст Стриндберг ще бъдат представени в „Хеликон-Русе” на 10 октомври, четвъртък, от 18,30 ч. Специален гост на премиерата ще бъде преводачката на книгата Свежа Дачева – Филипова. „Приказки” на Огуст Стриндберг е издание на „Авангард принт”.

На българската аудитория Стриндберг е познат предимно като драматург. Личността и творчеството му и до днес пораждат остри спорове. Благодарение на изящния превод на Свежа Дачева, настоящето издание дава възможност на българския читател за пръв път да се докосне до неговите приказки.

Свежа Дачева е поет, преводач, преподавател и художник. Родена е в Нови Пазар. От 1983 г. живее със семейството си в Истанбул  и Рим, а в 1988 г. се установява в Стрьомстад, Швеция, където живее и досега. От 1994 г. е аспирант в Института за славянски езици в Гьотеборг, а през 2001 г. защитава докторска степен в департамента „История на културата“  в Нов български университет. Занимава се с научна работа в областта на фолклористиката,  етнологията и социологията. Авторка е на 7 поетични книги, сред които „Додето с тръбен вик отвърна“, „Черни диаманти“, „Писмо от птичи   стъпки“,  „Сенки от друго измерение“, „Трева между паважа“,   „В очакване на чужденеца“ и „Случаен пътник“. Нейно дело е и единственият „Шведско-български и българско-шведски речник”.

Фото: grada.bg

„Приказки” на Огуст Стриндберг тук


Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …