Начало / България / Излезе книга за актрисата Славка Славова

Излезе книга за актрисата Славка Славова

Излезе книга за голямата българска актриса Славка Славова, съобщиха от издателство  „Захарий Стоянов”. Книгата е със заглавие „Театър, любов моя”. Това е и заглавието на знаменитата пиеса на Валери Петров, която той пише специално за Славка Славова и Таня Масалитинова.

Книгата е в три части – първата е със статии от Славка Славова, втората са интервюта с нея, а третата е другите за нея. Съставител на  е внучката на актрисата и телевизионната журналистка Карина Караньотова.

Славка Славова е родена в Берлин през 1924 г. Завършва гимназия във Варна. Има висше музикално и театрално образование. Завършва Музикалната академия в София, в класа на проф. Люба Прокопова и проф. Панчо Владигеров, а Театралната школа в София – в класа на проф. Кръстьо Мирски. В театъра дебютира през 1947 г. с ролята на Агнес от „Училище за жени“ от Молиер. Изиграла е десетки роли в Народния театър, Младежкия театър, „Театър 199“, „Сълза и смях“. Играла е в пиеси на Софокъл, Шекспир, Оскар Уайлд, Антон Чехов, Бертолт Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров.
През 1957 г. се снима в киното в ролята на Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин. Актрисата умира след инфаркт, който получава след представление в „Театър 199“. От 2005 г. „Театър 199“ обявява ежегоден конкурс за камерна пиеса на името на актрисата.

„Театър, любов моя” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …