Начало / България / Излезе книга за актрисата Славка Славова

Излезе книга за актрисата Славка Славова

Излезе книга за голямата българска актриса Славка Славова, съобщиха от издателство  „Захарий Стоянов”. Книгата е със заглавие „Театър, любов моя”. Това е и заглавието на знаменитата пиеса на Валери Петров, която той пише специално за Славка Славова и Таня Масалитинова.

Книгата е в три части – първата е със статии от Славка Славова, втората са интервюта с нея, а третата е другите за нея. Съставител на  е внучката на актрисата и телевизионната журналистка Карина Караньотова.

Славка Славова е родена в Берлин през 1924 г. Завършва гимназия във Варна. Има висше музикално и театрално образование. Завършва Музикалната академия в София, в класа на проф. Люба Прокопова и проф. Панчо Владигеров, а Театралната школа в София – в класа на проф. Кръстьо Мирски. В театъра дебютира през 1947 г. с ролята на Агнес от „Училище за жени“ от Молиер. Изиграла е десетки роли в Народния театър, Младежкия театър, „Театър 199“, „Сълза и смях“. Играла е в пиеси на Софокъл, Шекспир, Оскар Уайлд, Антон Чехов, Бертолт Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров.
През 1957 г. се снима в киното в ролята на Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин. Актрисата умира след инфаркт, който получава след представление в „Театър 199“. От 2005 г. „Театър 199“ обявява ежегоден конкурс за камерна пиеса на името на актрисата.

„Театър, любов моя” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …