Начало / Свят / Джоана Тролъп: Децата се нуждаят от класики, не от фентъзи

Джоана Тролъп: Децата се нуждаят от класики, не от фентъзи

Британската писателка Джоана Тролъп заяви, че децата се нуждаят от класическа литература, а не от фентъзи, съобщи британският „Телеграф”. Тя смята, че автори, издържали теста на времето, като Джейн Остин и Джордж Елиът биха дали добър пример на подрастващите, за разлика от книги като „Здрач” от Стефани Майър и „Игрите на глада” от Сюзан Колинс.

„Макар фентъзи жанрът да е чудесен начин да избягаш от реалността, не съм сигурна, че от него има особена полза. Там има паралелен свят – това не е този свят, с който се бориш всеки ден. За разлика от класиките, които могат да успокоят децата и да ги насочат”, сподели Тролъп пред „Съндей Таймс”.

Тролъп е част от проект за популяризиране на Джейн Остин. 6 различни писатели ще напишат свои версии на книги на Остин. Тролъп се е захванала с „Разум и чувства”, като тя твърди, че в нейния роман ще има коли „Астън Мартин”, „iPods”-и, големи партита и главна героиня, която иска да стане архитект.

Джоана Тролъп е британска писателка, родена пред 1943 г. Тя е носителка на Орден на британската империя. Пише исторически, романтични и други романи. По-известни нейни книги са „Parson Harding’s Daughter”, „A Village Affair”, „Other People’s Children”, „The Soldier’s Wife” и др.

Фото: joannatrollope.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1

Не е зле да си припомним каква е Русия в съзнанието на големите ни възрожденци!

„Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от …