Начало / България / Излиза книга за заболяванията на млечната жлеза

Излиза книга за заболяванията на млечната жлеза

Премиера на книгата „Заболявания на млечната жлеза“ под редакцията на доц. Георги Байчев – хирург-онколог в Клиниката по гръдна хирургия на ВМА (София), ще бъде представена утре, 7 октомври, от 12 ч в киносалона на ВМА, съобщиха от болницата за БГНЕС.

Книгата е дело на авторски колектив от гръдни хирурзи, патолози, онколози и анестезиолози от ВМА, студенти и представители на неправителствени организации, работещи активно по превенцията, диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Премиерата е част от октомврийската кампания за борба с рака на гърдата. Според данни на СЗО този вид карцином е най-честият злокачествен тумор в развитите страни и е на второ място по смъртност от онкологични заболявания. Ракът на млечната жлеза се развива при една от всеки 8 американки, една от 10 западноевропейки и една от 22 българки.

Тези тревожни статистики показват, че все повече представители на медицината, обществените организации и медиите трябва да познават проблематиката и да бъдат активни посланици в битката с рака на гърдата. Такава е и целта на настоящата монография от авторски колектив на ВМА – да представи както класическите методи за диагностика и лечение, така и бързо развиващите се мултидисциплинарни аспекти на съвременните тенденции и помогне активно в превенцията на коварното заболяване. Книгата включва 11 глави, в които са разгледани епидемиологията, генетиката, патоморфологията, диагностиката и лечението на заболяванията на млечната жлеза. Специално внимание е отделено на скрийнинга, тактиката при високорисковите пациентки и превенцията на рака на гърдата. В рамките на кампанията доц. Георги Байчев ще продължи целогодишната си практика за безплатни прегледи – от понеделник до четвъртък, между 13.00 и 14.00 ч., в Клиниката по гръдна хирургия на ВМА (8-ми етаж).

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …