Начало / Свят / Затвор грози турския писател Емрах Сербес заради каламбур с името на премиера Ердоган

Затвор грози турския писател Емрах Сербес заради каламбур с името на премиера Ердоган

Прокуратурата в Турция поиска затвор от 10 месеца до 12 години за писателя Емрах Сербес (32) по обвинения, че е обидил премиера Реджеп  Ердоган, управитела на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу и вътрешния министър Муаммер Гюлер, съобщи „Дневник”.

Сербес направил каламбур в телевизионно шоу с името на премиера Ердоган, като сменил Тайип (Tayyip) с Тазик (Tazyik) – дума, означаваща „натиск“, „налягане“, като препратка към прекомерната употреба на водни струи под налягане и сълзотворен газ от страна на полицията срещу антиправителствените демонстранти.

Разследването е започнало, след като в центъра за комуникации към премиерската служба бил получен анонимен имейл, в който се твърди, че думите на Сербес може да бъдат смятани за престъпление съгласно закона, забраняващ „обиждането на държавни служители“.

Общо 14 тона вода, смесена със сълзотворен газ, са били използвани от полицията при потушаването на демонстрация на 1 май тази година в Истанбул, според вестник „Радикал“. Стотици хора бяха ранени при сблъсъци между полицията и протестиращите, след като властите забраниха достъпа до емблематичния площад „Таксим”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …