Начало / Свят / Художествена литература улеснява разгадаването на емоциите на другите

Художествена литература улеснява разгадаването на емоциите на другите

Художествената литература изостря най-много интелектуалните способности и позволява да се разгадаят мислите и емоциите на други хора, съобщи vesti.bg, цитирайки резултатите от изследване, публикувано в сп. „Сайънс“.

В рамките на изследването Емануеле Кастано от Новия институт за социални изследвания в Ню Йорк и колегите му извършили 5 експеримента, при които поискали от участниците да прочетат кратки текстове в жанровете художествена, популярна и нехудожествена литература. След това учените изследвали когнитивините процеси на участниците, като ги подложили на тестове, единият от които се състои в четене на мисли на друг човек в очите му. На участниците били показани черно-бели снимки, на които се виждат очи на актьори, както и на други хора с различно изражение на лицето. Участниците трябвало да опишат разгаданите от тях емоции и мисли на другите хора.

Експериментите показали, че онези, които чели новели в жанра художествена литература, се справили по-добре на тестовете в сравнение с другите участници. Изследването разкрива, че определящият фактор за изостряне на способността да се проучи душевният мир на други хора е качеството на белетристичната творба.

Художествената литература ангажира повече читателя, предизвиквайки креативни мисли у него, в сравнение с популярната литература, отбелязаха авторите на изследването.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …

Един коментар

  1. „онези, които чели новели в жанра художествена литература“… Какво значи това?