Начало / Любопитно / 7 ключови готически творби

7 ключови готически творби

Готическата проза има своето важно място в света на литературата. Тя изследва нашите страхове в най-първичната им форма. Писателката Фреда Уорингтън („A Taste Of Blood Wine”) ни представя своя избор за 7-те най-ключови готически романа, които ни показват, че може да сме отблъснати и привлечени едновременно от едно и също нещо. Нейният текст е публикуван в huffingtonpost.com.

„Carmilla” от Дж. Шеридан Ле Фану. Тази книга е вдъхновила класиката „Дракула”. Това е една от първите творби, които показват, че вампирът е едно комплексно същество. Той не е просто чудовище, но има своите емоции, страдания, слаби места и положителни емоции. Все неща, с които можем да се асоциираме.

„Дракула” от Брам Стокър. Най-великата вампирска творба. Играе важна роля във Викторианската епоха, когато започва да се заражда нуждата от информация и журналистиката. Именно в този дух Стокър представя ужасяващия граф – чрез ефекта на неговите дела върху другите персонажи.

„Интервю с вампир” от Ан Райс. Още една книга, която представя вампира като опасен, но и симпатичен и привлекателен, лесен за харесване. Но творчеството на Райс показва, че има непреодолима граница между хора и вампири. В същото време кара читателя да се замисли какво ли би било, ако се изправи срещу такова същество като равен.

„Брулени хълмове” от Емили Бронте. Тук за разлика от изброените досега романи, няма други същества, освен хора. Книгата е пълна с герои, които на пръв поглед притежават само отрицателни черти. За разлика от Джейн Остин при Емили Бронте персонажите показват любовта си един към друг, чрез егоистични и низки действия.

„Ребека” от Дафни дь Морие. Тук главният персонаж е… мъртъв. Това е роман, който заблуждава читателя, води го през най-различни лабиринти от първата до последната страница. Изключително точно би могло да се използва клишето, че нищо не е това, което изглежда.

„Affinity” от Сара Уотърс. Уотърс често изследва романтичните взаимоотношения между жени. Главната героиня Маргарет е в затвор. Там тя е привлечена от друга затворничка –  Селина, която е медиум. Селина я въвежда в свят на сеанси, зловеща манипулация и наркотици. Читателят усеща, че краят ще бъде лош, но не може да се откъсне от повествованието. Книгата поражда първична тревога.

„Dark Dance” от Танит Лий. Тук водещият персонаж е млада жена, която е ужасена от своето семейство. Тя се опитва да разбере дали те са вампири или не. Книгата представя шокираща сцена на кръвосмешение. По изключителен начин е представен страха, че най-близките ни може да са чисто олицетворение на злото.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …