Начало / Свят / Сесилия Саркози разказва в книга как е помогнала за освобождаването на българските медици

Сесилия Саркози разказва в книга как е помогнала за освобождаването на българските медици

В автобиографичната си книга „Жажда за истина“ бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози – Атиа разказва за освобождаването на българските медици и палестинския лекар от либийския затвор на 24 юли 2007 г., съобщи БГНЕС. Тя ще излезе на френския пазар на 9 октомври. Откъси от нея бяха публикувани във вестник „Поан“.

В книгата бившата съпруга на Никола Саркози разказва колко е щастлива, защото в Либия е спасила 6 човешки живота. До последно ситуацията при посещението й в Джамахирията е била напечена. Преди самото освобождаване Сесилия Саркози е прекарала дълги часове в разговори с диктатора Муамар Кадафи. Тя го описва като изнемощял човек с подпухнало лице. По време на разговорите първата дама на Франция дава да се разбере, че нейният съпруг ще посети Джамахирията само след освобождаването на българите и палестинеца, които получиха смъртни присъди за заразяване на деца със СПИН след съдебен процес, в който не бяха представени доказателства срещу тях.

Синът на диктатора Сейф ал Ислам, който минаваше за техен покровител, всъщност е бил категорично против освобождаването на осъдените. В крайна сметка Кадафи се съгласил с освобождаването им, но напрежението се запазило до последно, защото, когато делегацията отишла в затвора „Джудейда“, заповедта му още не били стигнала до тамошното началство и то отказало да пусне затворниците. Сесилия обаче успя да се справи със ситуацията, качи българите и палестинеца на самолета си и ги докара в София. Няколко месеца след приключването на драмата тя се разведе със Саркози и се ожени за бизнесмена Ришар Атиа.

Фото: архив БНР

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Писател представя света на психоактивните растения

Майкъл Полан полага важни въпроси за дрогите This Is Your Mind On Plants, както се …