Начало / Свят / Сесилия Саркози разказва в книга как е помогнала за освобождаването на българските медици

Сесилия Саркози разказва в книга как е помогнала за освобождаването на българските медици

В автобиографичната си книга „Жажда за истина“ бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози – Атиа разказва за освобождаването на българските медици и палестинския лекар от либийския затвор на 24 юли 2007 г., съобщи БГНЕС. Тя ще излезе на френския пазар на 9 октомври. Откъси от нея бяха публикувани във вестник „Поан“.

В книгата бившата съпруга на Никола Саркози разказва колко е щастлива, защото в Либия е спасила 6 човешки живота. До последно ситуацията при посещението й в Джамахирията е била напечена. Преди самото освобождаване Сесилия Саркози е прекарала дълги часове в разговори с диктатора Муамар Кадафи. Тя го описва като изнемощял човек с подпухнало лице. По време на разговорите първата дама на Франция дава да се разбере, че нейният съпруг ще посети Джамахирията само след освобождаването на българите и палестинеца, които получиха смъртни присъди за заразяване на деца със СПИН след съдебен процес, в който не бяха представени доказателства срещу тях.

Синът на диктатора Сейф ал Ислам, който минаваше за техен покровител, всъщност е бил категорично против освобождаването на осъдените. В крайна сметка Кадафи се съгласил с освобождаването им, но напрежението се запазило до последно, защото, когато делегацията отишла в затвора „Джудейда“, заповедта му още не били стигнала до тамошното началство и то отказало да пусне затворниците. Сесилия обаче успя да се справи със ситуацията, качи българите и палестинеца на самолета си и ги докара в София. Няколко месеца след приключването на драмата тя се разведе със Саркози и се ожени за бизнесмена Ришар Атиа.

Фото: архив БНР

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …