Начало / Свят / Канадски професор и писател отказа да преподава литература, писана от жени и китайци

Канадски професор и писател отказа да преподава литература, писана от жени и китайци

Дейвид Гилмор – университетски професор по литература в Торонто и писател, заяви, че не преподава литература, писана от жени и китайци, съобщи „Гардиън”. Гилмор, който не бива да бъде бъркан със своя съименник, китаристът на „Пинк Флойд”, направи това изказване в интервю за блога „Shelf Esteem”. Твърдението му разбуни духовете в света на литературата и предизвика много реакции.

Гилмор каза:

„Не съм заинтересован от преподаване на книги от жени. Вирджиния Улф е единствената писателка, която ме интересува, и чета лекции за един неин разказ. Още когато получих работата си, поставих условието, че ще преподавам само автори, които наистина обичам. За съжаление, това не са жени или пък китайци. Това, което преподавам, са мъже. Сериозни, хетеросексуални мъже. Скот Фицджералд, Чехов, Толстой, Хенри Милър, Филип Рот. Мъжки момчета”.

Той допълни, че когато студентите му го питат за жени, китайски или канадски автори, ги насочвал „нататък по коридора” към кабинетите на други преподаватели.

Писателката Джоди Пикот реагира:

 „Как ми се искаше това да е шега. Непременно продължавайте да се преструвате, че няма дискриминация към женските автори”.
Други автори, както и литературни критици, също изразиха негодувание от думите на Гилмор.

Дейвид Гилмор преподава модерна художествена проза, главно от руски и американски автори, в университета „University of Toronto”. Той беше в разширения списък за наградата „Giller prize” за своя роман „Extraordinary”.

Фото: poetry.rapgenius.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …