Начало / България / Първият куртоазен роман излезе на български

Първият куртоазен роман излезе на български

Първият куртоазен роман е публикуван вече на български. Това е „Ерек и Енида“ на Кретиен дьо Троа – основоположник на рицарския роман. Книгата е от поредицата „Библиотека Романия“ на „Изток-Запад” и е под редакцията на Стоян Атанасов.  Предишните заглавия от нея са „Роман за Граала“ от Робер дьо Борон, „Куртоазни новели-Ле“ на Мари дьо Франс и „Тристан и Изолда“, в която са събрани някои от най-ранните писмени версии на едноименната легенда от втората половина на XII век, дело на различни автори.

„Ерек и Енида“ е създаден през 1170 г. и е част от произведенията, писани през един относително кратък период в светската литература (1150-1250), когато моралните ценности преобладават над развлекателните и над чисто духовните. Куртоазната етика се появява в литературата и дълго време не напуска нейните граници. Тя приема две художествени форми – лирическа и повествователна. Лирическата идва от поезията на трубадурите в областта Окситания (дн. Южна Франция) и на труверите от Северна Франция. Повествователната пък се утвърждава в пространни разкази, които по това време били наричани романи, основно защото са писани на романски диалект, а не на латински език. Скоро след това думата roman се разграничава от прилагателното, уточняващо езика на творбата, и освен като такова, тя започва да се употребява и като съществително, с което се назовава нов повествователен жанр. Куртоазната етика ражда и определен тип обноски и идеали във феодалния двор, а заедно с тях се появява и ново любовно изкуство, наречено от трубадурите fin’amor. То е изтънчено, възвишено чувство, което мъжът (обикновено от скромен произход) изпитва към омъжена дама с по-високо социално положение.

Кретиен дьо Троа  е френски средновековен писател, смятан за първия голям френски автор на рицарски романи. Поставя началото на т.нар. куртоазна литература във Франция. Роден е в Троа, област Шампан, в буржоазно семейство, което се отразява на обучението му. Влиза като придворен в обкръжението на Мари дьо Шампан и на Филип Елзаски, граф на Фландрия, на когото посвещава творбата си „Персивал“. Разглеждан е като първия писател на рицарски романи.

„Ерек и Енида“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …