Начало / Автори / Ондржей Секора – любителят на насекоми

Ондржей Секора – любителят на насекоми

Надежда ГОСПОДИНОВА

Ондржей Секора е чешки художник, илюстратор, писател, журналист и ентомолог. Това последното означава, че е разбирал от насекоми. И добре, че е разбирал, защото неговата известност се крепи на плещите на една малка черна… мравка! Фердо, известен още като Ферди, а в чешкия оригинал Ферда, се появява за първи път през 1933 г. на страниците на един вестник като комиксов герой.

И както много други любими детски герои, и той прилича по нещо на своя създател – Фердо е супер герой, мравка със спортен дух. Защото Секора освен всички други призвания и занимания е бил страстен почитател на спорта. Благодарение на него в Чехословакия през 20-те години на миналия век се играе първият мач по ръгби (по този спорт се запалил, докато бил кореспондент в Париж).

Идва обаче войната и животът му се обръща.  През 1941 г. Ондржей Секора загубва работата си, а после го изключват и от Федерацията на чешките журналисти. Причината? Смесен брак. Той се е женил два пъти и втората му съпруга е била еврейка. И двамата са изпратени в трудови лагери. Интересното е, че дори зад телената ограда Секора продължава да се занимава с изкуство – заедно с още един артист организират марионетен театър.
Войната и последвалите политически промени оказват силно влияние върху творческата кариера  на Секора и обществената му дейност. Той става член на Чешката комунистическа партия и активно участва в комунистическата агитация и пропаганда. Животът ражда сюжетите на неговите илюстрации: политически карикатури на фашисти и комунисти.

За поколенията, родени и израснали по време на социалистическия “разцвет”, са добре познати художествените похвати на комунистическата пропаганда, в която неминуемо бе въвлечена и детската литература. Фердо също е трябвало да се “адаптира” към новите условия.
Черният Мравчо обаче остава обичан от поколения деца не само в Чехословакия и страните от бившия социалистически лагер. Историите са кратки, написани с чувство за хумор, а рисунките са изпълнени с ярки и топли цветове.

Фердо Мравката записва името на Секора в историята на чешкия комикс. Приключенията на мравката развиват таланта му на художник и разказвач. Негови учители са Вилхелм Буш и Албер Дюбу. Въпреки  че е бил вдъхновен от някои персонажи на Дисни, той успява да предаде на своя герой оригинални черти и характер, които да го отличават от други персонажи в неговия жанр (като Пчеличката Мая например) и да му осигурят популярност и дълголетие.
След сърдечен пристъп Секора прекратява обществената си дейност. Наследник на неговите произведения става синът му – също Ондржей, който през 1980 г. продава авторските права за Фердо на една немска филмова компания.

През 1999 г.  по случай 100-годишнината от рождението на Секора е издадена юбилейна пощенска марка.

Роден | 1899 г. в Бърно, Чехословакия, умира  през 1967 г. в Прага.
Образование | Завършва гимназия през 1919 г. Следва за кратко в Юридическия факултет на Масариковия универсет в Бърно, завършва курс в Пражката академия на изкуствата като частен ученик на професор Арнощ Хофбауер (известен чешки художник и график).
Професия | В предвоенните години е работил предимно като журналист и редактор, но след войната се насочва изцяло към книгата и илюстрацията. Журналистическата му кариера запова през 1921 г. в Бърно, където работи като спортен редактор, илюстратор, журналист и коментатор към вестник „Лидове новини”. Бил е първият треньор и съдия по ръгби в Чехословакия. От 1949 г. е ръководител на отдела на Държавното издателство за детски книги.
Първа книга | Първата му книга е превод от френски и няма нищо общо с мравките :) Казва се “Как се играе ръгби и правилата му”, излиза през 1926 г. През 1936 г. е издадена първата книга за  Фердо Мравката.
Любопитно | Основател на Съюза на ръгбистите в Чехословакия от 1926 г. На него принадлежи заслугата за създаването на чешката терминология на играта ръгби. В чест на Секора има наречен астероид, открит през 1999 г.

knijanka.com

Книги от Ондржей Секора тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …