Начало / Критика / Джонатан Франзен, идвай при нас!

Джонатан Франзен, идвай при нас!

Списание “Ню Йоркър” публикува призив към известния американски писател Джонатан Франзен да се включи в социалните мрежи в интернет. Авторът на “Поправките” и “Свобода”, които се превърнаха в бестселъри, е известен с презрението си към интернет, електронното общуване и дигиталните книги. Преди седмица той публикува в британския “Гардиън” есето си “Какво се обърка в модерния свят”. В него критикува политиката на “Амазон” и дори нарече основателя му Джеф Безос “един от четиримата конници на Апокалипсиса”.

Сега авторката на “Ню Йоркър” Мария Бъстилос – писателка от Лос Анджелис, му отговаря, че в интернет няма нищо страшно. “Франзен е носталгик, който иска да предпази традиционните практики в книжния свят и заради това може да звучи помпозно, когато говори за “висока култура”, пише Бъстилос. Тя анализира обективно творчеството на писателя като изтъква, че той в момента е най-добрият в описанието на всекидневния живот. Страховете на Франзен от модерния свят според нея са неоправдани – даден е пример със Салман Рушди, Маргарет Атууд и Уилям Гибсън, които не се боят да общуват с читателите си в социалните мрежи.

“Франзен е стилист на прозата, много надарен, суперфин есеист и страхотен писател. Какво като не е интернет експерт? Въобще не бива да се притеснява от глобалната мрежа. Напълно способен е да се включи в нея и да си общува с всеки. Ако вярва, че в Америка трябва да се прави по-добра политика, че интелектуалците, хората на изкуството, учениците и учителите има какво още да направят, интернет е мястото, където може да сподели вижданията си. Да, има много лоши неща в мрежата, но сериозната критика е жива и се справя добре там. Много стойностни хора изразяват вижданията си имено там. Затова, хайде г-н Франзен! Водата е добра!”, завършва текстът.

„Поправките“ и „Свобода“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …