Начало / Критика / Джонатан Франзен, идвай при нас!

Джонатан Франзен, идвай при нас!

Списание “Ню Йоркър” публикува призив към известния американски писател Джонатан Франзен да се включи в социалните мрежи в интернет. Авторът на “Поправките” и “Свобода”, които се превърнаха в бестселъри, е известен с презрението си към интернет, електронното общуване и дигиталните книги. Преди седмица той публикува в британския “Гардиън” есето си “Какво се обърка в модерния свят”. В него критикува политиката на “Амазон” и дори нарече основателя му Джеф Безос “един от четиримата конници на Апокалипсиса”.

Сега авторката на “Ню Йоркър” Мария Бъстилос – писателка от Лос Анджелис, му отговаря, че в интернет няма нищо страшно. “Франзен е носталгик, който иска да предпази традиционните практики в книжния свят и заради това може да звучи помпозно, когато говори за “висока култура”, пише Бъстилос. Тя анализира обективно творчеството на писателя като изтъква, че той в момента е най-добрият в описанието на всекидневния живот. Страховете на Франзен от модерния свят според нея са неоправдани – даден е пример със Салман Рушди, Маргарет Атууд и Уилям Гибсън, които не се боят да общуват с читателите си в социалните мрежи.

“Франзен е стилист на прозата, много надарен, суперфин есеист и страхотен писател. Какво като не е интернет експерт? Въобще не бива да се притеснява от глобалната мрежа. Напълно способен е да се включи в нея и да си общува с всеки. Ако вярва, че в Америка трябва да се прави по-добра политика, че интелектуалците, хората на изкуството, учениците и учителите има какво още да направят, интернет е мястото, където може да сподели вижданията си. Да, има много лоши неща в мрежата, но сериозната критика е жива и се справя добре там. Много стойностни хора изразяват вижданията си имено там. Затова, хайде г-н Франзен! Водата е добра!”, завършва текстът.

„Поправките“ и „Свобода“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …