Начало / Свят / Почина литературният папа Райх-Раницки

Почина литературният папа Райх-Раницки

Почина литературният папа, най-влиятелният германски литературен критик Марсел Райх-Раницки (93), съобщиха абсолютно всички медии, сайтовете на книжарници, културни институции, литературни агенции, лични блогове и самото президентство на Германия. Той беше най-авторитетният литературен анализатор, неговите рецензии излизаха в най-сериозните медии от ранга на „Шпигел”, FAZ и „Цайт”.

 

Райх-Раницки е роден на 2 юни 1920 г. в Полша. Когато е 9-годишен, семейството му се мести в Берлин. Щом националсоциалистите вземат властта, е изключен от училище, тъй като е евреин. През 1938 г. е арестуван и интерниран в Полша. Родителите му са умъртвени в лагера Треблинка. Той и жена му се спасяват от депортиране в лагер на смъртта, като бягат от гетото.

След освобождаването на Полша Райх-Раницки постъпва в армията и става член на комунистическата партия. Изпращат го консул в Лондон, но още същата година сам поисква да бъде отзован, защото се разочарова от комунистите и тяхната политика. Изключен е от партията заради космополитността му и обвинения в троцкизъм. Името Раницки, което впоследствие закача за фамилията си, е псевдонимът му като разузнавач.

През 1958 г. пътува с цел обучение до ФРГ и никога не се завръща. В Германия започва да работи като литературен критик, както и да споделя опита си от двете диктатури – фашистката и комунистическата. Райх-Раницки никога не се приобщава към еврейската общност, тъй като религията му е чужда. За него евреите са културна, а не религиозна общност. Водачите на евреите според него са Малер, Тухолски, Дьоблин, Щницлер, Фройд, а най-уважаваните писатели са Гьоте и Томас Ман.

На въпрос дали вече е свикнал с мисълта за наближаващата смърт миналата година критикът отговаря:

„Това е невъзможно, освен това е напълно безсмислено и унищожително да мислиш за смъртта. Литературата е единствената, която може да направи тази мисъл приемлива”.

От 1988 до 2002 г. Райх-Раницки води литературното шоу „Литературен квартет” по германската обществена телевизия  ZDF. Доктор хонорис кауза е на университета в Тел Авив и на университета „Хумболт” в Берлин. Автобиографията му „Моят живот” излиза през 1999 г. и става бестселър. Автор е на около 50 книги с литературна критика.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …