Начало / България / Рада Москова е вероятният носител на наградата „Дора Габе”

Рада Москова е вероятният носител на наградата „Дора Габе”

Рада Москова, Юлия Пискулийска, проф. Огнян Сапарев, Веселина Седларска, акад. Венко Александров, Недялка Филипова, Марин Ботунски, Павлина Павлова, Генка Петрова, Камелия Кондова и др. са сред номинираните за националната литературна награда „Дора Габе“, съобщи в. „Дума”. Тази година се навършват 125 години от рождението на добруджанската поетеса.

Решението ще бъде взето от общинския съвет на 17 септември, като консултативната комисия се е спряла на писателката Рада Москова. Нейната кандидатура е предложена от регионалната библиотека „Дора Габе“.

Рада Москова е на 80 г. и е от Габрово. Тя е майка на известния режисьор Теди Москов. Лекар е по образование, но е работила предимно в театъра и в киното. Сценарист е на „Куче в чекмедже“ (1982), „Горе на черешата“ (1984), „Здравей, бабо!“ (1992), „Разговор с птици“ (1997), „Госпожа Динозавър“ и др.

Общинският съвет в Добрич трябва да одобри и носители на отличия за принос в популяризиране на творчеството на Габе. Номинирани са композиторът Петър Крумов – за синтез на изкуствата, и Славянската литературна и артистична академия – за принос в превода на художествени произведения.

Книги от Рада Москова тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ddd6b542621bb68904c090c2d5490326

Георги Дюлгеров: Аз съм за качествения зрител, който ще помни филма

Новата книга на режисьора ще бъде представена първо в Бургас „Биография на моите филми“ от …