Начало / Автори / 7 урока, които всеки писател трябва да научи

7 урока, които всеки писател трябва да научи

Учителят и редактор Майкъл Нол представя в huffingtonpost.com 7 урока, които могат да бъдат от полза на всеки писател, ако ги научи. Ето ги и тях:

1. Направете от декора нещо повече от описание на място. Често най-скучните части от книгите са описанията. За един писател не е достатъчно да опише мястото, където се развива действието. Той трябва да придаде настроение и нагласа у читателя.

2. Изградете вътрешен живот на героя. Може да изглежда очевидно, но книгите не са филми. Връзките между читател и персонаж трябва да бъдат подпомогнати от писателя, а не да се разчита на външен вид. Освен как изглежда, отбележете характерни неща за героя, като особености на характера, определен модел на поведение и т.н.

3. Допълнете действието с вълнуващи коментари. Например бойна сцена. В един момент, дори да сте почитатели на жанра, става скучно постоянно да се четат еднотипни бойни сцени. За да се разчупи еднообразието, вкарайте собствен коментар на събитията.

4. Изграждайте съспенс. Съспенсът се изгражда, когато се дава нещо на читателя, което той да очаква с нетърпение. Съответно, това събитие се отлага във времето, за да прави нетърпението у читателя все по-голямо. Въпросът е да не се прекрачи границата и хората да се уморят да чакат да се случи нещо наистина съществено. Вземете пример от класиците в това отношение.

5. Използвайте диалог, за да създадете конфликт. Когато имате нужда да вкарате конфликт в повествованието, просто съберете два персонажа, които имат различен начин на мислене и подход. Конфликтът ще назрее естествено.

6. Избягайте от капана на хронологията. Мислете за всеки параграф, всяка глава, като за отделна история, която има начало, развръзка и край. Така ще избягате от това да попаднете в капана на хронологията, в който на читателя му омръзва да чете несъществени неща в книгата.

7. Пишете кратки, стилни изречения. Много хора смятат, че в повествованието трябва да са включени дълги и лирични обяснения. Това, в действителност, не е така. Важно е да се върви напред и да се поддържа интереса на читателя. Вземете пример от Владимир Набоков, който е написал много брилянтни изречения, съдържащи едва две думи.

Фото: thewritingbarn.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …