Начало / България / Михаил Вешим: Българите сме в будна кома

Михаил Вешим: Българите сме в будна кома

Сладкодумецът Михаил Вешим разтресе от смях гостите на литературно кафене „Хеликон” в Морското казино в Бургас снощи. Главният редактор на вестник „Стършел” направи истинско one-man шоу с разказ за собствената си кариера на хуморист, както и с коментари за романите си „Руският съсед”, „Английският съсед”, „Нашингтон”. Събитието беше част от фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

„Ако днес можех да избирам, нямаше да си променям името от Мишев на Вешим”, сподели авторът. „Това ми е донесло само неприятности, особено със счетоводителки – дали двете лица са един и същ човек. Викали са ми Вешин, че и Верешчагин.”

Той си обърнал фамилията, тъй като, когато дебютирал в „Родна реч”, много писателски синове започвали да публикуват и той не искал да попада в тази категория. Вешим се учил от добрите майстори на хумора, които срещнал в „Стършел” – Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Станислав Стратиев, Йордан Попов, Кръстю Кръстев. Той разказа любопитни истории от кухнята на вестника по времето на тоталитаризма. Например в рубриката „Четиво за министри и генерални директори” било изключено да се критикува министър. Можело евентуално някой директор, но с предварителни уговорки с ЦК на партията. Главният редактор и заместниците му били цензорите, които знаели какво е позволено и какво – не.

Вешим отбеляза годината на Алеко Константинов, роден преди 150 години, и разказа за смешните напъни на университетски преподаватели да правят научна конференция в негова чест. Това му даде повод да „зачете” части от критични текстове на професорите Милена Кирова и Валери Стефанов за алековия „Бай Ганьо” и „Под игото” на Иван Вазов. Читателите се смяха на изкуствените еквилибристики на учените, които реално не казват нищо. „Трябва да пазим Алеко както от простаците, така и от професорите” – разсмя публиката писателят.

Вешим пародира и пошлите и цинични шоу програми по телевизиите, в които хуморът отдавна е отстъпил на простащината. „Тези за идиоти ли ни смятат?”, цитира той любимия си писател Марио Варгас Льоса, който бил изправен в същата ситуация, когато му показали картина със слонски изпражнения, направена от пясък.

На въпрос кои автори са го впечатлили напоследък Вешим посочи Варгас Льоса и Владимир Каминер. Иначе любимци са му Хашек и Чапек – от младите му години, както и Бохумил Храбал – негов фаворит в пародийното писане, особено с книгата си „Строго охранявани влакове“.

Книгите си Вешим определи като диагноза на българското общество, което според него е в будна кома вече над 20 години.

Книгите на Михаил Вешим тук

„Отново в гнездото- 60 години Стършел“ тук

Книги на Бохумил Храбал тук

Книги на Марио Варгас Льоса тук

Книги на Владимир Каминер тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …