Начало / България / Михаил Вешим: Българите сме в будна кома

Михаил Вешим: Българите сме в будна кома

Сладкодумецът Михаил Вешим разтресе от смях гостите на литературно кафене „Хеликон” в Морското казино в Бургас снощи. Главният редактор на вестник „Стършел” направи истинско one-man шоу с разказ за собствената си кариера на хуморист, както и с коментари за романите си „Руският съсед”, „Английският съсед”, „Нашингтон”. Събитието беше част от фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

„Ако днес можех да избирам, нямаше да си променям името от Мишев на Вешим”, сподели авторът. „Това ми е донесло само неприятности, особено със счетоводителки – дали двете лица са един и същ човек. Викали са ми Вешин, че и Верешчагин.”

Той си обърнал фамилията, тъй като, когато дебютирал в „Родна реч”, много писателски синове започвали да публикуват и той не искал да попада в тази категория. Вешим се учил от добрите майстори на хумора, които срещнал в „Стършел” – Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Станислав Стратиев, Йордан Попов, Кръстю Кръстев. Той разказа любопитни истории от кухнята на вестника по времето на тоталитаризма. Например в рубриката „Четиво за министри и генерални директори” било изключено да се критикува министър. Можело евентуално някой директор, но с предварителни уговорки с ЦК на партията. Главният редактор и заместниците му били цензорите, които знаели какво е позволено и какво – не.

Вешим отбеляза годината на Алеко Константинов, роден преди 150 години, и разказа за смешните напъни на университетски преподаватели да правят научна конференция в негова чест. Това му даде повод да „зачете” части от критични текстове на професорите Милена Кирова и Валери Стефанов за алековия „Бай Ганьо” и „Под игото” на Иван Вазов. Читателите се смяха на изкуствените еквилибристики на учените, които реално не казват нищо. „Трябва да пазим Алеко както от простаците, така и от професорите” – разсмя публиката писателят.

Вешим пародира и пошлите и цинични шоу програми по телевизиите, в които хуморът отдавна е отстъпил на простащината. „Тези за идиоти ли ни смятат?”, цитира той любимия си писател Марио Варгас Льоса, който бил изправен в същата ситуация, когато му показали картина със слонски изпражнения, направена от пясък.

На въпрос кои автори са го впечатлили напоследък Вешим посочи Варгас Льоса и Владимир Каминер. Иначе любимци са му Хашек и Чапек – от младите му години, както и Бохумил Храбал – негов фаворит в пародийното писане, особено с книгата си „Строго охранявани влакове“.

Книгите си Вешим определи като диагноза на българското общество, което според него е в будна кома вече над 20 години.

Книгите на Михаил Вешим тук

„Отново в гнездото- 60 години Стършел“ тук

Книги на Бохумил Храбал тук

Книги на Марио Варгас Льоса тук

Книги на Владимир Каминер тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …