Начало / Любопитно / Качествени книги за журналистика

Качествени книги за журналистика

Журналистите често са критикувани в наши дни, но те продължават да са тези, които информират широката общественост за събитията по света. Рой Грийнслейд, преподавател в лондонския университет „City University London”, препоръчва пред „Гардиън“ няколко съвсем нови четива, които могат да бъдат от полза за всеки журналист или желаещ да стане такъв.

„Out of print: Newspapers, Journalism and the Business of News in the Digital Age” от Джордж Брок. Книгата ще излезе на 28 септември. Книгата изследва миналото, настоящето и бъдещето на циркулацията на информация. Авторът обяснява защо въпреки своята нестабилност журналистиката ще процъфтява и в новата информационна епоха.

„When Reporters Cross The Line: The Heroes, the Villains, the Hackers and the Spies” от Стюарт Първис и Джеф Хълбърт. Творбата е на книжния пазар от седмица. Това произведение разказва историята на 15 журналисти. Те по един или друг начин са превишили своите права и са прекрачили възприетата линия, до която се смята, че журналистите трябва да стигат. Каузите и последствията от действията на всеки от тях са различни, но всеки един случай носи шокиращи разкрития.

„Women and Journalism” от Сюзан Франкс. Книгата се разпространява от края на миналия месец. Франкс представя гледната точка на жените журналисти, които все още са малцинство на Запад. Авторката разглежда проблеми като сексизъм и опасност от изпращане на жени на горещи точки с военни конфликти. Тя показва и какви възможности пред жените журналисти разкрива новата дигитална ера.

„Reporting Disasters: Famine, Aid, Politics and the Media” отново от Сюзан Франкс. Книга, публикувана този август. Произведението учи как да се предава от кризисни точки по света и показва колко важно е това да се прави коректно. Фокусът е върху отразяването на гладната епидемия в Етиопия от 1984-1985 г., което се смята за събитие с иконичен статус за репортерството.

Книги по темата на български тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …