Начало / Интервюта / Терез Ан Фаулър: Връзката на Зелда със Скот е необичайна за омъжените жени по онова време

Терез Ан Фаулър: Връзката на Зелда със Скот е необичайна за омъжените жени по онова време

От 13 септември на българския книжен пазар може да бъде намерена книгата на Терез Ан Фаулър „Романът на Зелда Фицджералд”.
Амбициозната красива Зелда е не само модна икона на 20-те години на ХХ в. и част от парижкия артистичен елит в Ерата на джаза, но и балерина, художничка и писателка. Съпругата и муза на Скот Фицджералд преследва собствените си мечти – и когато е пълна с енергия, и когато се бори със своите демони.
Предлагаме ви интервю с Терез Ан Фаулър, публикувано на npr.org.
––––––––––-

Какво ви привлече към тази половина от известната двойка?
–    Знаете ли, вдъхновението ме осени някак неочаквано. Отидох да потърся предварителна информация и много бързо осъзнах, че това, което се знае за Зелда, ни най-малко не я описва в пълнота. Започнах проекта с идеята, че тя е просто… нали знаете, лудата разрушителна съпруга на Скот Фицджералд. Всъщност, не знаех нищо за нея. И много бързо разбрах, че е изключително неточно представена в популярната култура. По тази причина колкото повече научавах, толкова по-силно ставаше желанието ми да променя нещата. Това се превърна в мисия.

Това е една история, която препуска през Монтгомъри, Париж, Ривиерата и Холивуд. Периоди на силна сплотеност за Зелда и Скот  и после на продължителна раздяла. Колко ви бяха полезни писмата, които те са си писали?
–    Писмата бяха изключително информативни, защото това, което получаваш е нещо, напълно нефилтрирано от биографи или дори от доброжелателните приятели, които са ги обсъждали по-късно. В известна степен това е истинският образ и на двамата в тези моменти от живота им.

Значи писмата, които цитирате, са оригиналите?
–    Всъщност, не. Писмата са художествена измислица, но духът на оригиналните е запазен.

Тази история изобилства от имена на известни личности. И, разбира се, когато споменем Скот Фицджералд, трябва да кажем и името на един също толкова, а може би и по-известен – и вероятно това е бил проблемът между тях понякога – писател, Ърнест Хемингуей.
–    Да, Хемингуей.

Той защо не е харесвал Зелда?
–    Първоначално я е харесвал. И интересното е, че писмата на Хемингуей до Скот по това време са изпълнени с много топлина по отношение на Зелда. А после идва моментът, когато топлината изчезва. Знаете ли, Зелда винаги е била леко скептична относно таланта му, но смятам, че не е имала нищо против него като човек, докато… нещо не се е случило. И ако помислим логично, възможностите са само няколко и аз трябваше да реша как да представя това.

Да. Е, без да издаваме прекалено много, но вие описвате Хемингуей сякаш в един момент той си е падал по нея.
–    Да. А той си е падал по много жени по онова време.

Тъкмо щях да кажа, че ако е имало увлечение по Зелда, то едва ли е било на преден план в отношенията му с жените.
–    Не, не.

И може би е завиждал на Зелда за близостта й със Скот?
–    И аз мисля така. Връзката на Зелда със Скот е необичайна за омъжените жени по онова време. Те са били, както биха казали някои, зависими един от друг, а това е било нещо ново за Хемингуей. Неговите приятелства с мъже са били приятелства с мъже. А семейство Фицджералд са били двойка в пълния смисъл на думата.

[…]

Трябва да споменем, че тя е била добър писател – много по-добра, отколкото хората са мислели по онова време.
–    Съгласна съм.

И може би съпругът й е подхранил това мнение.
–    У него има много интересна двойственост, що се отнася до Зелда и писането й. Той е бил горд от таланта й, но може би, защото на нея й е било толкова лесно, а на него постепенно все по-трудно, е било невъзможно да не гледа на нея като на конкурент.

Трябвало ли е Зелда да потърси някой друг?
–    Хората обичат да задават този въпрос. По-добре ли е било да го изостави? Те са били двете страни на една и съща монета. По тази причина е много трудно да си представим, че бихме говорили за когото и да било от двамата, ако те не са били двойка.

Фото: gaithersburgbookfestival.org

Свързани заглавия
Утре излиза роман за Зелда Фицджералд

„Романът на Зелда Фицджералд” тук

„Запази ми този валс“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Йордан Славейков: „Празнично семейство“ ще засити читатели, на които не им е по вкуса захаросаната любов

Талантливият режисьор и писател ни разказва за новата си книга Йордан Славейков вече направи силен …