Начало / Свят / 32 милиона пълнолетни американци не могат да четат

32 милиона пълнолетни американци не могат да четат

Нивото на неграмотност в САЩ не се е променило през последните 10 години, съобщи huffingtonpost.com. Министерството на образованието и Националният институт за грамотност публикуваха проучване със стряскащи резултати.

Според проучването, което излезе в края на април, 32 милиона пълнолетни граждани на САЩ не могат да четат. Това са цели 14% от населението на страната. Нивото на грамотност пък на 21% от пълнолетните в Америка е на ниво 5-ти клас. 19% от завършилите средно образование също не могат да четат.

Това показва, че нивото на грамотност в САЩ е същото като през 2003 г. Тогава, след национална оценка на грамотността на възрастните, става ясно, че 14% от пълнолетните американци имат ниво на грамотност „под основно”.

Според Департаментът по правосъдието, това е една от основните причини за високата степен на престъпност, особено в някои райони. От там пък представиха статистика, че 85% от младежите, които се сблъскват с правната система са функционално неграмотни, а над 70% от затворниците в Америка четат на ниво 4-ти клас.

Свързани заглавия
България е първа по неграмотност в Европейския съюз

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …