Начало / Свят / 32 милиона пълнолетни американци не могат да четат

32 милиона пълнолетни американци не могат да четат

Нивото на неграмотност в САЩ не се е променило през последните 10 години, съобщи huffingtonpost.com. Министерството на образованието и Националният институт за грамотност публикуваха проучване със стряскащи резултати.

Според проучването, което излезе в края на април, 32 милиона пълнолетни граждани на САЩ не могат да четат. Това са цели 14% от населението на страната. Нивото на грамотност пък на 21% от пълнолетните в Америка е на ниво 5-ти клас. 19% от завършилите средно образование също не могат да четат.

Това показва, че нивото на грамотност в САЩ е същото като през 2003 г. Тогава, след национална оценка на грамотността на възрастните, става ясно, че 14% от пълнолетните американци имат ниво на грамотност „под основно”.

Според Департаментът по правосъдието, това е една от основните причини за високата степен на престъпност, особено в някои райони. От там пък представиха статистика, че 85% от младежите, които се сблъскват с правната система са функционално неграмотни, а над 70% от затворниците в Америка четат на ниво 4-ти клас.

Свързани заглавия
България е първа по неграмотност в Европейския съюз

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …