Начало / България / Владимир Пенев е носителят на наградата „Четящият човек” за 2013

Владимир Пенев е носителят на наградата „Четящият човек” за 2013

Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата „Четящият човек”. Статуетката на скулптора Никола Личков ще бъде връчена на официалната церемония, с която ще се открие фестивалът „Четящият човек” на 10 септември 2013 от 20 часа на лятната сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас.
Наградата се присъжда на Владимир Пенев за дългогодишния му път на четящ актьор; за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра. И за пътя му от тук нататък – вече с друга мисия.

Почетният приз ще му бъде даден от първия носител на наградата – писателят Алек Попов.
След откриването ще има концерт на „Обичайните заподозрени” – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

* * *

От 10 до 13 септември 2013 в Бургас ще се проведе вторият национален фестивал „Четящият човек”.

През миналата година той се утвърди като празник на четенето и на книгата – във всичките им пътища през изкуствата. В него участваха популярни български писатели, артисти, художници, режисьори и музиканти: Алек Попов (носител на първата награда „Четящият човек”), Димитър Шумналиев, Христо Карастоянов, Емил Андреев, Бойко Богданов, Калин Терзийски, Емил Йотовски, Слав Бакалов, Валентин Ганев, Мариус Донкин, Дамян Дамянов, Петър Писарски и група „Атлас”, Валди Тотев, група „Силует”, Кристофър Бъкстон, Петър Чухов, Иван Сухиванов, Иван Брегов…

Фестивалът тази година е организиран от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на веригата книжарници „Хеликон”, ПроКредит Банк и община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център „Морско казино”, лятната сцена „Охлюва” и знакови пространства в Морската градина.

В четирите дни на фестивала отново ще се проследи пътя на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.

Откриването на 10 септември ще е на лятната сцена Охлюва и входът ще е съвсем свободен. Ще бъде връчена наградата „Четящият човек”, а след церемонията започва концерта на четящата и пишеща формация „Обичайните заподозрени” – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

Ще се открият три изложби: библиофилски поетични книги с авторски илюстрации на български художници: Калин Донков-Светлин Русев, Христо Фотев-Симеон Венов, Робърт Бърнс-Стефан Божков, Пенчо Кулеков-екслибрис, Здравка Владова-Христо Керин, Юри Лазаров-Анри Кулев, Калин Терзийски-Калин Терзийски… Изложбите екслибрис и български комикси, които ще бъдат съпроводени с лекции по темата и мултимедийни презентации на Димо Колибаров, Петър Станимиров, Антон Стайков и Румен Чаушев.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги „Сестри Палавееви”, „Апарат” и „Руският съсед” на издателство „Сиела” в „Литературно кафене „Хеликон”, което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга „Работно заглавие: „Часът на смъртта” в традиционата вечер на „Хеликон”. А на 13 септември, петък, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в „Пияната метафора“ с рецитал на поезия съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

Ще бъде представен и аудиовариант на „Сестри Палавееви” като към Алек Попов ще се включат актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова.

Специално внимание в програмата на „Четящият човек” е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната „Хариша”.

Тетралната програма включва две представления в театър „Адрина Будевска”: Живак”, авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на Аскеер’2013), режисьор Димитър Стефанов и „Алкохол”, авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литератрни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена „Охлюва”.

Ваня Кубадинска (Гьоте институт-София) и Кристофър Бъкстон (Великобритания) ще са лекторите на семинара за журналисти „Една медия в медиите”. В рамките на семинара ще се представи и книгата на Мирон Цовнир „Паразите на безсилието”.

Наши официални медийни партньори са Българската национална телевизия и Българското национално радио. Ще бъде организиран и семинар за журналисти от централните печатни и електронни медии.

Наши партньори и участници в събитията са Гьоте институт-София, Националната художествена академия, Съюзът на българските художнци, както и Europeana – Европейският дигитален музей и библиотека.

Голяма популярност набира и фотоконкурсът „За книгите и хората” (foto.helikon.bg). Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени на закриването на фестивала.

Второто издание на фестивала „Четящият човек” се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …