Начало / Свят / Хауърд Джейкъбсън ще напише своя версия на „Венецианския търговец”

Хауърд Джейкъбсън ще напише своя версия на „Венецианския търговец”

Хауърд Джейкъбсън ще напише своя версия на най-противоречивата творба на Уилям Шекспир – „Венецианският търговец”, съобщи „Индипендънт”. Той ще се опита да представи друга гледна точка на антисемитските мотиви. Самият Джейкъбсън е от еврейски произход.

„Венецианският търговец” е пиеса на Шекспир, писана вероятно през 1596 г. Жанрът й е комедия, но прелива в драма и трагедия. Главният герой, еврейският лихвар Шейлок, иска паунд от плътта на християнски търговец, който не може да му се отплати. В края Шейлок губи както богатството си, така и своята дъщеря. Не само това, но и трябва да смени вярата си с християнска. Според много историци персонажът е използван при нацистката пропаганда.

Джейкъбсън заяви: „Г-н Шекспир вероятно никога не е срещал евреин, Холокостът още не се е бил случил и още не е имало термин антисемитизъм. Може ли някой днес да преразкаже историята, като всяка препратка носи различен заряд? За мен като английски писател всичко започва от Шекспир. А като такъв от еврейски произход „Венецианският търговец” е това, което обърква всичко. Пита се кой е героят и кой е злодеят в пиесата. И ако Шейлок е злодеят, защо Шекспир избира точно него?”.

Трудът на Джейкъбсън ще излезе през 2016 г. като част от проекта „Hogarth Shakespeare”. Тогава се навършват 400 години от смъртта на драматурга. Проектът за честването на годишнината е на издателството „Penguin Random House”. Други автори като Маргарет Атууд, Джанет Уинтърсън и Ан Тайлър също ще напишат свои версии на произведения на Шекспир.

Хауърд Джейкъбсън е британски писател и журналист, роден през 1942 г. Най-известна е книгата му „Въпросът на Финклер”, с която спечели „Букър” през 2010 г. Творбата е преведена на български. Основна тема в творчеството му е хуморът. Често пише и за британските евреи.

„Въпросът на Финклер” тук

Драмите и сонетите на Шекспир тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …