Начало / България / „Четящият човек” – втори том

„Четящият човек” – втори том

От 10 до 13 септември 2013 в Бургас ще се проведе вторият национален фестивал „Четящият човек”. През миналата година той се утвърди като празник на четенето и на книгата – във всичките им пътища през изкуствата. В него участваха популярни български писатели, артисти, художници, режисьори и музиканти: Алек Попов (носител на първата награда „Четящият човек”), Димитър Шумналиев, Христо Карастоянов, Емил Андреев, Бойко Богданов, Калин Терзийски, Емил Йотовски, Слав Бакалов, Валентин Ганев, Мариус Донкин, Дамян Дамянов, Петър Писарски и група „Атлас”, Валди Тотев, група „Силует”, Кристофър Бъкстон, Петър Чухов, Иван Сухиванов, Иван Брегов…

Фестивалът тази година е организиран от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на веригата книжарници „Хеликон”, ПроКредит Банк и община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център „Морско казино”, лятната сцена „Охлюва” и знакови пространства в Морската градина.

В четирите дни на фестивала отново ще се проследи пътя на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.

Откриването на 10 септември ще е на лятната сцена Охлюва и входът ще е съвсем свободен. Ще бъде връчена наградата „Четящият човек”, а след церемонията започва концерта на четящата и пишеща формация „Обичайните заподозрени” – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

Ще се открият три изложби: библиофилски поетични книги с авторски илюстрации на български художници: Калин Донков-Светлин Русев, Христо Фотев-Симеон Венов, Робърт Бърнс-Стефан Божков, Пенчо Кулеков-екслибрис, Здравка Владова-Христо Керин, Юри Лазаров-Анри Кулев, Калин Терзийски-Калин Терзийски… Изложбите екслибрис и български комикси, които ще бъдат съпроводени с лекции по темата и мултимедийни презентации на Димо Колибаров, Петър Станимиров, Антон Стайков и Румен Чаушев.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги „Сестри Палавееви”, „Апарат” и „Руският съсед” на издателство „Сиела” в „Литературно кафене „Хеликон”, което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга „Работно заглавие: „Часът на смъртта” в традиционата вечер на „Хеликон”. А на 13 септември, петък, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в „Пияната метафора“ с рецитал на поезия съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

Ще бъде представен и аудиовариант на „Сестри Палавееви” като към Алек Попов ще се включат актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова.

Специално внимание в програмата на „Четящият човек” е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната „Хариша”.

Тетралната програма включва две представления в театър „Адрина Будевска”: Живак”, авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на Аскеер’2013), режисьор Димитър Стефанов и „Алкохол”, авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литератрни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена „Охлюва”.

Ваня Кубадинска (Гьоте институт-София) и Кристофър Бъкстон (Великобритания) ще са лекторите на семинара за журналисти „Една медия в медиите”. В рамките на семинара ще се представи и книгата на Мирон Цовнир „Паразите на безсилието”.

Наши официални медийни партньори са Българската национална телевизия и Българското национално радио. Ще бъде организиран и семинар за журналисти от централните печатни и електронни медии.

Наши партньори и участници в събитията са Гьоте институт-София, Националната художествена академия, Съюзът на българските художнци, както и Europeana – Европейският дигитален музей и библиотека.

Голяма популярност набира и фотоконкурсът „За книгите и хората” (foto.helikon.bg). Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени на закриването на фестивала.

Второто издание на фестивала „Четящият човек” се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година.

Свързани заглавия
Алек Попов: Четящите хора не се предават лесно
Стефан Вълдобрев: Идеята за “Четящият човек” е фантастична и има голямо бъдеще
Вторият национален фестивал „Четящият човек” ще се проведе от 10 до 13 септември в Бургас (обновена)

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …