Начало / Свят / Индийска писателка е убита вероятно от талибани

Индийска писателка е убита вероятно от талибани

Индийската писателка Сушмита Бенердже е била убита пред дома си Афганистан, съобщи huffingtonpost.com, цитирайки „Асошиейтед Прес”. Бенердже е авторка на книгата „A Kabuliwala’s Bengali Wife”, в която тя разказва как е избягала от талибаните. През 2003 г. беше направен филм в „Боливуд” по произведението, „Escape from Taliban”.

Бенердже е била убита вчера в провинция Пактика, Източен Афганистан. Предполага се, че зад убийството й стоят талибаните. Техните редици са особено силни в този регион. Бунтовниците позвъни ли на вратата на къщата, която била отворена от нейния съпруг. Неговите ръце и очи бързо били завързани. След това те издърпали авторката на улицата и стреляли в нея поне 15 пъти. До момента говорители на талибаните отказват да отговорят на позвънявания относно инцидента.

49-годишната Сушмита Банердже беше съпруга на афганистанския бизнесмен Джаанбаз Хан. Нейната книга излиза 1997 г., само 3 години след като талибаните завземат властта в страната. В нея тя критикува режима им и ги упреква за потъпкването на правата на жените и липсата на достъп до образование. В последно време Бенердже е била медицински работник.

При разпита съпруга й намеква, че бунтовниците най-вероятно са я убили заради нейната книга и съответно филма по нея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ee1d574e9971dfe076fca48762464102

Тайванска книжарница продава книги на тъмно

Wuguan Books използва мрака по най-добрия начин „Клиентите ни се съсредоточават по-добре така„, убедена е …