Начало / Свят / Индийска писателка е убита вероятно от талибани

Индийска писателка е убита вероятно от талибани

Индийската писателка Сушмита Бенердже е била убита пред дома си Афганистан, съобщи huffingtonpost.com, цитирайки „Асошиейтед Прес”. Бенердже е авторка на книгата „A Kabuliwala’s Bengali Wife”, в която тя разказва как е избягала от талибаните. През 2003 г. беше направен филм в „Боливуд” по произведението, „Escape from Taliban”.

Бенердже е била убита вчера в провинция Пактика, Източен Афганистан. Предполага се, че зад убийството й стоят талибаните. Техните редици са особено силни в този регион. Бунтовниците позвъни ли на вратата на къщата, която била отворена от нейния съпруг. Неговите ръце и очи бързо били завързани. След това те издърпали авторката на улицата и стреляли в нея поне 15 пъти. До момента говорители на талибаните отказват да отговорят на позвънявания относно инцидента.

49-годишната Сушмита Банердже беше съпруга на афганистанския бизнесмен Джаанбаз Хан. Нейната книга излиза 1997 г., само 3 години след като талибаните завземат властта в страната. В нея тя критикува режима им и ги упреква за потъпкването на правата на жените и липсата на достъп до образование. В последно време Бенердже е била медицински работник.

При разпита съпруга й намеква, че бунтовниците най-вероятно са я убили заради нейната книга и съответно филма по нея.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …