Начало / Свят / Фредерик Пол почина на 93

Фредерик Пол почина на 93

Писателят Фредерик Пол почина, съобщи „USA Today”. Той беше на 93 години. Неговата смърт е била причинена от проблеми в дихателните пътища. През своята кариера Пол публикува над 40 романа. Получи и награда „Hugo Award”. Преди да започне да публикува свето творчество, той е бил литературен агент.

Пол е роден през 1919 г. в Ню Йорк. Макар да е изключен от гимназиалното си училище, винаги е искал да бъде писател. Близките му си спомнят, че е прекарвал времето си основно в четене на списания с научна фантастика и книги на Лев Толстой. Служи в американската армия по време на Втората световна война, като е изпратен в Италия.

Докато работи като литературен агент, сред клиентите му е Айзък Азимов. Вследствие става писател, като сред известните му книги са „The Space Merchants” и преведените на български „Гейтуей”, „Марс плюс”, „Човекът плюс”, „Планетата в края на времето” и др.

Неговият редактор  Джеймс Френкъл сподели:

„Трудно е да се опише приноса на Фредерик Пол към научната фантастика с няколко думи. Той беше инструмент за процъфтяването на този жанр през средата и края на ХХ век. Без съмнение тази сфера ще бъде по-бедна без неговия забележителен талант”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …