Начало / Свят / Фредерик Пол почина на 93

Фредерик Пол почина на 93

Писателят Фредерик Пол почина, съобщи „USA Today”. Той беше на 93 години. Неговата смърт е била причинена от проблеми в дихателните пътища. През своята кариера Пол публикува над 40 романа. Получи и награда „Hugo Award”. Преди да започне да публикува свето творчество, той е бил литературен агент.

Пол е роден през 1919 г. в Ню Йорк. Макар да е изключен от гимназиалното си училище, винаги е искал да бъде писател. Близките му си спомнят, че е прекарвал времето си основно в четене на списания с научна фантастика и книги на Лев Толстой. Служи в американската армия по време на Втората световна война, като е изпратен в Италия.

Докато работи като литературен агент, сред клиентите му е Айзък Азимов. Вследствие става писател, като сред известните му книги са „The Space Merchants” и преведените на български „Гейтуей”, „Марс плюс”, „Човекът плюс”, „Планетата в края на времето” и др.

Неговият редактор  Джеймс Френкъл сподели:

„Трудно е да се опише приноса на Фредерик Пол към научната фантастика с няколко думи. Той беше инструмент за процъфтяването на този жанр през средата и края на ХХ век. Без съмнение тази сфера ще бъде по-бедна без неговия забележителен талант”.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …