Начало / Свят / Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Софи Хана съживява Еркюл Поаро

Софи Хана ще съживи един от най-популярните персонажи в детективския жанр в литературата –  Еркюл Поаро, съобщи „Гардиън”. Агенцията, която държи правата върху творчеството на Агата Кристи, оторизира писателката. Така Поаро ще поеме по стъпките на Джеймс Бонд и Шерлок Холмс, чиито приключения бяха подновени от съвременни автори.

Последната книга за белгийският детектив излезе преди 38 години. Кристи го „уби” в „Завесата: Последният случай на Поаро”. Първата книга за него пък излезе преди 93 години. Хана спечели одобрението на агенцията, държаща правата върху творчеството на Кристи, след като представи чернова от 100 страници. Нейната творба, която все още няма заглавие, ще излезе през септември 2014 г.

Хана призна, че усеща напрежение:

„Всеки, който не се плаши от подобни проекти, трябва да е луд. Агата Кристи е най-великата криминална писателка за всички времена и за мен е огромна, огромна чест да бъда избрана да направя това. Усещам трепет, но мисля, че това ще ми помогне да напиша най-добрата книга, на която съм способна. Фактът, че всяка сутрин се будя с мисълта, че имам пред себе си важна мисия, надявам се, че ще ми помогне”.

Матю Причард, внук на Кристи, каза, че решението не е било взето лесно: „Мислехме, че това не е за нас. Баба ми е написала много повече книги от Ян Флеминг например. Смятахме, че няма място за още”.

Софи Хана е английска писателка и поетеса, родена през 1971 г. Завършила е престижния колеж в Кеймбридж „Trinity”. Публикувала е 8 криминални романа, 2 детски произведения и 9 колекции с поезия. Има и колекция с разкази. Често е сравнявана с Уенди Коуп и Луис Карол.

Класиките на Агата Кристи тук

Прочетете още

217974_b

Алиса събра заедно Либико Марайа и Светлана Комогорова-Комата

Издателство „Миранда“ пусна на пазара невероятните приключения на „Алиса  в Страната на чудесата“ във вида …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *