Начало / България / Излиза „Румботавър“ на Румен Леонидов

Излиза „Румботавър“ на Румен Леонидов

Излиза книга с избрани стихотворения на известния български поет, журналист и преводач Румен Леонидов. Текстовете включени в  сборника му „Румботавър“ са писани мегду 1976 и 1996 г.

Вижданията за живота самодив и за обществото с неговите  морални проблеми са основна тема в новата колекция на  Румен Леонидов. Стиховете в „Румботавър“, събрани в томче от 168 страници, са писани между две далечни десетилетия – от 1976 до 1996 г. и са разделени на пет цикъла. Те пресъздават атмосферата и преживяванията на българския интелектуалец през този  драматичен период от националната ни история.

Послесловът на книгата е дело на проф. д-р Галя Симеонова-Конах, която отбелязва:

„Метафората на Румботавъра е изведена като изконна идея и образ в поетическата книга, стихотворенията са подбрани и композирани в нов мисловен ред, който извайва двуделния характер, класическата синергия на „румботавърската“ поезия, от една страна – разкъсвана от емоции, от морално безпокойство, страстна, полемична, безмилостна в преценките. Докато в дълбоката си художествена структура това творчество притежава истински класическа вътрешна подредба, хармонията на една душевност и преживяване на света и човешкото, които ни предоставят неочаквана възможност за разгадаване знаците на Руменовата Арс Поетика, а посредством нея и човешкия универсум.“

Сборникът „Румботавър“ е съвместно издание на издателство „Изток-Запад“ и издателство „Факел“. Премиерата му ще бъде на 5 септември в Созопол, по време на ежегодните празници  „Аполония“.

Румен Леонидов е роден през 1953 г. в София. Правнук е на войводата от ВМОРО Леонид Янков. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. До 1989 г. работи във вестниците „Студентска трибуна“ и „Средношколско знаме“, както и в сп. „Факел“, а в края на 1980-те сътрудничи на нелегалните по това време списания „Мост“ и „Глас“, определяни като дисидентски.  Работил е във в-к „Литературен вестник“, БНТ, сп. „Власт“, сп. „Бизнес уик“, в-к „Поглед“, в-к „Класа“ и др.,а  в момента е коментатор във в-к „Животът днес“.
Румен Леонидов е автор на стихосбирките: „Предупреждение” (1977), “И огънят си спомни за искрата” (1982), „Голям и малък“(1990), „Неточните размери на живота“ (1995), „Сънят на продавача“ (1997), „Край на митологията“ (1997, 2009), „Класически парчета“(2000), „Сляпа неделя” (2011) . В чужбина са издадени три негови сборника: „Камък в блатото“(1998), Скопие, Р Македония, „Край на митологията”(2007), Варшава, Полша, „С върха на езика” (2009), Любляна, Р Словения.
През 1995 г. за сборника „Голям и малък” е отличен със ”Сребърен плакет” в Рим, Италия, а през 2012 г. му е присъдена Голямата награда на световния фестивал „Виленица“, Р Словения за стиховете от „Сляпа неделя“. Има публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Македония, Полша и др.
Участвал е в няколко международни форума, между които: Световен фестивал на поезията (1985), Делхи, Индия; Дни на поезията(1989), Тирана, Албания; Световен фестивал на поезията (1991), Багдад, Ирак;  Фестивал на поезията „Златна Варшава” (2000), Полша; Стружки вечери на поезията (1999 и 2002), Р. Македония; Международни поетични срещи „Сънят на душата” (2008), Гевгелия, Р.Македония; Празници на поезията и виното (2008), Медана, Словения, където (по изключение) през 2009 г. участва за втори път, като специален гост на феста; Световен литературен фестивал „Вилиница“(2012), Р Словения.

Книги от Румен Леонидов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

R

Десет нови книги в седмичната класация на „Ню Йорк Таймс“ (9 май – 15 май)

Три от тях са в раздел художествена литература и сюжетите им се въртят около престъпни …