Начало / Свят / Три деца избягаха от дома си, за да не четат книги

Три деца избягаха от дома си, за да не четат книги

Две сестри и братче – на 7, 12 и 8 години, в петък избягаха от дома си в Камчатка, обидени на майка си, която ги заставяла да четат, съобщи РИА Новости.

Родителите се обърнали към полицията, когато установили, че децата са събрали вещите си в ранички и са се отправили в неизвестна посока. Органите на реда пуснаха подробно описание на децата с надежда, че ще бъдат разпознати по пътя им.

Новината даде повод на сайта „Новости литературы” да разсъждава по въпроса трябва ли децата да бъдат принуждавани да четат или има друг начин да бъдат привлечени към литературата. Френският писател Даниел Пенак, който е дългогодишен учител, би могъл да бъде полезен с крилатата си фраза, че глаголът чета, както и глаголите обичам и мечтая, няма заповедна форма.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …

Един коментар

  1. На децата не бива да се натяква да четат. Това само ги отвращава от четенето. Нужни са само леки побутвания от страна на родителите. А също не бива да се ограничава избора на книги. Ако детето иска да чете „Хари Потър“, а бащата/майката се притеснява и се опита да го насочи към Андерсен, например, тя само го дразни и разгаря отвращение към въпросния автор.