Начало / България / 115 години от рождението на Димитър Талев ще бъде отбелязано в благоевградската библиотека

115 години от рождението на Димитър Талев ще бъде отбелязано в благоевградската библиотека

115 години от рождението на Димитър Талев ще отбележи Регионална библиотека – град Благоевград, съобщи пресцентъра на Община Благоевград за „Фокус”.

На 1 септември се навършват 115 години от рождението на Димитър Талев  – един от най-значимите български писатели. Той е автор на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Освен статии, разкази, романи, творецът създава и сборник с разкази и приказки за деца, който носи името „Сълзите на мама”. Това е първата книга на писателя, посветена на деца, която излиза на литературния пазар през 1925 година. През 2011 г., книгата е преиздадена.

По повод рождението на писателя, който е патрон на Регионална библиотека-Благоевград, ще бъде представено неговото творчество и биография на 30 август от 10,30 ч в детския отдел на институцията. Млади литературни ентусиасти ще представят живота и делото на Димитър Талев. Децата ще прочетат и произведенията „Мишлана”, „Здравец и Иглика” , „Отмъщението на Гуго” и „Сърцето цвете” , включени в сборника му „Сълзите на мама”. Всички участници в литературното четене ще получат грамоти.

Книгите на Димитър Талев тук

Книги за Димитър Талев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …