Начало / България / 115 години от рождението на Димитър Талев ще бъде отбелязано в благоевградската библиотека

115 години от рождението на Димитър Талев ще бъде отбелязано в благоевградската библиотека

115 години от рождението на Димитър Талев ще отбележи Регионална библиотека – град Благоевград, съобщи пресцентъра на Община Благоевград за „Фокус”.

На 1 септември се навършват 115 години от рождението на Димитър Талев  – един от най-значимите български писатели. Той е автор на тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Освен статии, разкази, романи, творецът създава и сборник с разкази и приказки за деца, който носи името „Сълзите на мама”. Това е първата книга на писателя, посветена на деца, която излиза на литературния пазар през 1925 година. През 2011 г., книгата е преиздадена.

По повод рождението на писателя, който е патрон на Регионална библиотека-Благоевград, ще бъде представено неговото творчество и биография на 30 август от 10,30 ч в детския отдел на институцията. Млади литературни ентусиасти ще представят живота и делото на Димитър Талев. Децата ще прочетат и произведенията „Мишлана”, „Здравец и Иглика” , „Отмъщението на Гуго” и „Сърцето цвете” , включени в сборника му „Сълзите на мама”. Всички участници в литературното четене ще получат грамоти.

Книгите на Димитър Талев тук

Книги за Димитър Талев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …