Начало / Свят / Почина писателят Волфганг Херндорф

Почина писателят Волфганг Херндорф

Почина един от най-добрите съвременни германски писатели – Волфганг Херндорф, съобщи „Шпигел“. В нощта срещу вторник той е издъхнал от рак на 48 години. Авторът се бореше от 2010 г. с тумор в мозъка и описваше това в блога си „Arbeit und Struktur“. Така създаде хроника на страданията си и писателски дневник едновременно.

Херндорф е роден на 12 юни 1965 г. в Хамбург, но след завършването си се пренася в Берлин, където живя до смъртта си. Работил е като илюстратор на сатиричното списание „Титаник“, а през 2002 г. излиза дебютният му роман „In Pluschgewittern“. През 2004 г. стана известен в немскоезичното пространство със спечелването на наградата на публиката „Ингеборг Бахман“ с текста „Diesseits des Van-Allen-Gurtels“.

Най-известният му роман е от 2010 г. – „Чик“. Той разказва за пътуване на двама младежи със стара лада до Източна Германия и беше превед на 24 езика, а тиражът му надхвърли 1 милион.

През 2011 г. излезе „Пясък“, с който авторът спечели наградата на Лайпцигския панаир на книгата през 2012 г. До смъртта си Херндорф работеше върху текст с работно заглавие „Иза“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …