Начало / Свят / „Стоящият човек“ с награда за защита на правата на човека

„Стоящият човек“ с награда за защита на правата на човека

„Стоящият човек“ – истанбулски артист, превърнал се в емблематична фигура на протестите срещу турското правителство през юни, ще получи престижна германска награда за защита на правата на човека, съобщи mediapool.bg, като цитира АФП. Ердем Гюндюз (34)  бе сред протестиращите с книга в ръка на площад „Таксим”.

Той е танцьор и хореограф. Наградата се присъжда всяка година от жури от журналисти. Гюндюз стана известен в целия свят като остана неподвижен в продължение на часове с поглед, вперен в площад „Таксим” в Истанбул, по време на протестите срещу управлението на премиера Реджеп Ердоган. Така той стана въплъщение на нова форма на мирен протест. Гюндюз започна акцията си на 17 юни, два дни след като турската полиция прогони със сила демонстранти, окупирали истанбулския парк „Гези”.

С мълчаливия си протест той стана икона на мирната съпротива и намери последователи в целия свят, обясни журито. Наградата ще бъде присъдена на 5 септември в Потсдам след международна конференция за медиите. Председателят на журито Ян Якобс посочи в съобщение, че тази година е отправен още един ясен сигнал, за да се знае, че мирната съпротива действа. Нейното оръжие се нарича креативност. Нейните характерни черти са смелост и издръжливост, изтъква той.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …